Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk:
Het minste wat je dient te doen, is te antwoorden met “Wa ʿalaykoem us-Salaam” en als je hieraan toevoegt “wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoeh”, dan zal dit completer zijn en dit heeft de voorkeur. Het beantwoorden is verplicht.
De gebruikelijke islamitische begroeting is as-salāmu ʿalaykumu (ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, 'letterlijk: 'vrede over u'), met als antwoord وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ) (wa ʿalaykumu s-salām, 'en ook over u de vrede').
Jazaka Allah Khairun uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah je beloven met goedheid".
Vraag: Moge Allaah u met het goede tegemoet komen. Sommige mensen zeggen na het gapen: A'ūdhu Billaahi Min Ash-Shayṭaan Ar-Radjiem (Ik zoek mijn toevlucht bij Allaah tegen de vervloekte duivel).
Als een persoon tijdens het gebed niest, moet hij dan 'Alhamdoelillaah' zeggen? Antwoord: Ja, als een biddende persoon niest dan dient hij 'Alhamdoelillaah' te zeggen. Dit op basis van de overlevering van Moecaawiyah ibn Hakm, die op een dag samen met de Profeet (vrede zij met hem) bad.
Daarna zei hij: “O Allah, vergeef mij en wees mij genadig.” De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Je bent te haastig geweest, o dienaar. Wanneer je het gebed hebt verricht en gaat zitten, prijs Allah (dan) zoals Hij het verdient om geprezen te worden, (en) spreek de gebeden over mij uit.
Dus als iemand van jullie niest en Allah prijst (door Alhamdoelillaah te zeggen), dan is het een verplichting voor iedere moslim die hem hoort om 'YarhamoekAllaah' (Moge Allah jou genadig zijn) tegen hem te zeggen. En het gapen is van de Shaytaan.
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
Al-Hamdoulilah is een uiting van dankbaarheid wat betekent: "Lof zij Allah". Het is Allah danken door al zijn zegeningen met lof te erkennen, omdat alle lof hem toebehoort.
'Assalaam alaykoem' (letterlijk: vrede zij met u) is een traditionele islamitische begroeting. Deze begroeting kunt u beantwoorden met 'wa alaykoem assalaam' (letterlijk: en vrede zij ook met u).
Wie gegroet wordt, kan het volgende terugzeggen: “Wa calaikoem salaam wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent in het Nederlands: “Vrede zij ook met jullie, en de Barmhartigheid van Allah en Zijn zegeningen.” Bij het groeten houden wij het dus niet alleen maar bij zwaaien, maar wij spreken het ook uit.
Wie is Allah? Allah is het Arabische woord voor God. Je kunt 'Allah' en 'God' door elkaar heen gebruiken, want het betekent hetzelfde.
Hallo / Tot ziens
Dit zijn standaard groeten voor alledaagse situaties en zijn een geschikte manier om het restaurantpersoneel of hotelconciërges te begroeten. Ahlan wa sahlan (welkom) wordt ook gebruikt in meer formele bijeenkomsten en kan verkort worden tot ahlan , waardoor het in de meeste scenario's geschikt is.
De Arabische woordstam SLM heeft te maken met vrede. 'Islam' zou je kunnen interpreteren als 'pacificatie'. Misschien was dat ooit wel de oorspronkelijke betekenis. In elk geval klinkt er zoiets als vrede door in het woord islam.
Als je de naam van de Profeet noemt, en je zegt er achteraan: “sallallahoe alaihi wasallam”, zal de groet overgebracht worden aan de Profeet. Laat het eens tot je doordringen, dat als jij vandaag salawaat naar hem zendt, hij dit te horen krijgt.
Akbar is de overtreffende trap van het bijvoeglijk naamwoord kabīr (geweldig, groot, belangrijk). Als de zinsnede wordt gebruikt ter vergelijking, zoals in Allāhu akbar min mala'ikatihi ("God is groter dan Zijn engelen"), heeft akbar de betekenis van "groter dan" of "belangrijker dan".
Zo'n vader vertrouw je als hij prevelt: 'Allahu akbar', 'God is groot'. Dat betekent dat God groter is dan degene die uit zijn naam onschuldige mensen doodt.
Voluit is het 'Bismillah Al Rahman Al Raheem', wat betekent: 'In Naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle'.
Tabarak Allah!
Letterlijk “wat een zegening!”
Moge Allah jullie huwelijk zegenen en Zijn zegeningen aan jullie schenken en jullie samenbrengen in het goede.
En hij heeft niet gezegd: “Zeg niet ar-Rahmaan ir-Rahiem.” Dus het zeggen van 'Bismillaah' is voldoende en het zeggen van Bismillaah ir-Rahmaan ir-Rahiem is geen probleem.
Allereerst dient de moslim er dus naar te streven om alle verplichte zaken die Allah heeft bevolen na te komen. Zoals de vijf dagelijkse gebeden die de meest belangrijke verplichting zijn. Daarnaast het geven van de Zakaat, vasten in de Ramadan en verrichten van de bedevaart naar de Kacbah als hij hiertoe in staat is.
Een menstruerende vrouw mag alle daden van aanbidding verrichten behalve het gebed, vasten, rondgaan om de Kaʿba en Iʿtikaaf [1]verrichten in de moskee.
Allah heeft in Zijn Boek uitgelegd dat een teken van Zijn Tevredenheid met een dienaar en diens leiding is, dat Hij zijn hart opent voor de ware leiding en geloof. Tot de tekenen van dwaling en het ver weg zijn van het rechte Pad is ellende en benauwdheid van het hart.