Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.
Het beitsen van het douglas hout beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het douglas wordt verlengd en dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Naast kleurloze beits kun je er ook voor kiezen om het hout zwart te beitsen.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water.
Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3. Een belangrijk aandachtspunt bij het werken van douglashout is dat het niet in direct contact met (grond) water moet staan.
Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Hardhout. Hardhout is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk bestand tegen vocht en hoeft in de tussentijd niet behandeld te worden. Bovendien gaat het jarenlang mee en staat daarom bekend als de meest duurzame houtsoort.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving.
Douglas hout is heel sterk, recht en stabiel. Een ander voordeel van douglas hout is dat het heel eenvoudig machinaal te verwerken is. Boren en zagen gaat een stuk gemakkelijker dan bij eikenhout. Daarnaast heeft douglas hout een warme kleur en met de jaren vergrijst het egaal en fraai.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is. Douglas hout is een van de hardste naaldsoorten, Douglas wordt naarmate het droger werd steeds harder.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Douglas hout verkleurt en vergrijst onder invloed van UV-straling van de zon en door weersinvloeden, zoals neerslag. Eigenlijk werkt de uv-straling op hout hetzelfde als op onze huid. De zon en haar straling schijnen op onze huid.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Douglas hout is duurzaam
Douglas hout kan behandeld en onbehandeld toegepast worden. Voor buitengebruik is behandeling of verduurzaming niet noodzakelijk. Dit komt doordat Douglas hout van nature al een duurzaam product is, dat onbehandeld ca. 10 tot 15 jaar mee kan gaan.
Alle bezaagde balken en planken worden geleverd uit onze voorraad waarbij de partijen gemiddeld 2 maanden zogezegd “aan de lucht” hebben kunnen drogen. Vooral voor de bredere afmetingen zoals bijv. 25x250mm en 25x300mm is het belangrijk dat de delen niet te vers verwerkt worden.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar.
Eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse twee, wat betekent dat het duurzaam hout is. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse drie, wat gemiddeld duurzaam betekent. Eiken is, ondanks de hoge duurzaamheidsklasse, wel gevoelig voor vocht.
Onbehandeld Douglas hout gaat al zo'n 10-15 jaar mee, door de natuurlijke bescherming tegen houtrot door de hars. Als je Douglas hout goed behandeld, dan kun je er zeker nog tientallen extra jaren mee voort en blijft het er goed uitzien.