Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. Oudere, zwaardere kinderen kunnen het beste achterop, omdat dit deel van de fiets zwaarder belast kan worden zonder stabiliteit te verliezen.
Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer, snorfiets of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.
Een Yepp achterzitje is al geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. De maximale leeftijd ligt rond de 6 jaar, maar dan is vooral het maximale lichaamsgewicht van 22 kg belangrijk.
Fietsstoeltje voor: tot 3 jaar (15 kilo)
De zitjes voorop zijn geschikt voor een gewicht tot maximaal 15 kilo (klasse C15). De meeste kinderen zijn dan ongeveer drie jaar oud. Een kind voorop de fiets is niet alleen gezellig, je kunt hem ook goed in de gaten houden.
Vanaf wanneer kan je baby mee op de fiets? Zodra je baby zelfstandig kan zitten, kan hij in een fietsstoeltje mee op de fiets. Meestal is je kind dan rond de 9 maanden oud. Aan het vervoeren van je baby in een autostoel is geen minimumleeftijd verbonden.
Op de meeste elektrische fietsen kun je een kinderzitje monteren aan de bagagedrager. Hier heb je in tegenstelling tot een kinderzitje voor, niet perse een elektrische moederfiets nodig. Bij de meeste e-bikes is de accu verwerkt in de bagagedrager. Om deze reden past niet elk achterzitje op een e-bike.
Kinderen kunnen vanaf ongeveer 2 jaar beginnen met fietsen op een 12 inch fiets. Er zijn 12 inch kinderfietsen als loopfiets en als fiets met pedalen en een aandrijflijn. Het is aan te raden om kinderen jong kennis te laten maken met een loopfiets.
Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft.
Niet op elke gewone fiets past een kinderzitje. Dit heeft ermee te maken dat sommige stuurpennen te dik zijn of bagagedragers niet stevig genoeg bevestigd zitten aan het frame van de fiets. U kunt in de specificaties nalezen of de fiets geschikt is voor een kinderzitje volgens de fabrikant.
Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.
Een Yepp voorzitje kan in gebruik genomen worden vanaf het moment dat je baby zelfstandig rechtop kan zitten. Gewoonlijk is dit wanneer het kind 9 maanden oud is. Let op, het kindje hierbij tot 15 kilo wegen. Na deze leeftijd moet hij of zij in een achterzitje plaatsnemen.
Een achterzitje op de elektrische fiets
U moet het zitje namelijk wel aan de drager kunnen bevestigen. Let wel op: de constructie van de bagagedrager moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen dragen! Past het zitje niet op de drager zelf, dan is een zitje met framebevestiging in sommige gevallen een optie.
Gaan ze dan voor- of achterop? Vaak starten ouders met een fietsstoeltje voorop. Dit kan volgens veiligheid.nl tot een gewicht van 15 kilo. Dit is ongeveer tot 3 jaar.
Iemand meenemen op de fiets is alleen toegelaten als je fiets beschikt over een ingerichte zitplaats. Het is dus verboden om iemand te vervoeren op de bagagedrager.
Kinderzitje achter
Hierbij gaat het vooral om de montage van het kinderzitje. Bij veel elektrische fietsen is de accu verwerkt in de bagagedrager. Hierdoor is het voor een aantal merken kinderzitjes niet mogelijk deze achterop de fiets te monteren. De fietsstoeltjes van Qibbel zijn hiervoor echter wel geschikt.
Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar
Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje: Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo. Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.
Past een Bobike zitje op een elektrische fiets? Op vrijwel de meeste modellen fietsen past een Bobike kinderzitje, inclusief elektrische fietsen, speed pedelecs of fietsen met trapondersteuning.
Veel bagagedragers van fietsen zijn tegenwoordig voorzien van een EasyFit Window. Dit is een ruimte die speciaal is ontworpen om de achterzitjes van Thule Yepp eenvoudig te bevestigen. Heeft uw fiets zo'n EasyFit Window, dan kunt u dus kiezen voor een Yepp EasyFit kinderzitje.
Bakfiets heeft de voorkeur
Zet een autostoeltje of babyschelp dan vast met een speciale bevestigingsset. Gebruik eventueel een extra hoofdsteun. Plaats het zitje bij voorkeur tegen de rijrichting in. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing.
In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Eerste fiets kind: wanneer? Zodra kids goed uit de voeten kunnen met een loopfiets of een driewieler en deze (letterlijk en figuurlijk) ontgroeien, is het tijd voor de eerste kinderfiets. Meestal kun je tussen de 3e en 4e verjaardag eens rond gaan kijken naar een échte fiets voor je kind.
Welke maat kinderfiets voor 3 jaar is nodig? /
Een kind van 3 jaar zal rond de 100 cm zijn en een fiets nodig hebben van 10 inch. Vanaf het moment dat je kind kledingmaat 90 draagt, mag er al worden overgestapt naar een fiets van 12 inch.
Leren fietsen zonder zijwieltjes. Het leren fietsen is een belangrijke stap voor een kind. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen alleen en veilig kunnen fietsen ligt om en nabij de 5 jaar.