Afstand doen van ouders kan in principe niet. Wel zijn er mogelijkheden om in de buurt te komen. Allereerst is het mogelijk om aan de rechter te verzoeken om als 16-/17-jarige als volwassene te worden behandeld (handlichting).
Om de band met je ouders losser te maken, is het nodig om te streven naar een gelijkwaardiger contact, waarin recht wordt gedaan aan zowel jouw als hun wensen. “Echt vrij ben je pas als je verbonden bent op een passende manier”, zegt Willy. “Maar passend geven is één van de moeilijkste dingen in relaties.
Spreek je gevoelens uit, schrijf ze op, maak er een gedicht over, schilder ze ... whatever. Laat al die, soms levenslang opgekropte, emoties ook weer los. Vergeef je ouders voor hun tekortkomingen en vergeef jezelf voor die van jou.
Denk hierbij aan schelden, kleinerende opmerkingen, bedreigingen, stilzwijgen, negeren of belachelijk maken van je poging om je gevoelens te uiten. Als deze voorbeelden je bekend voorkomen, is het je goed recht om het contact voor langere periode of tijdelijk te verbreken.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
Wanneer de band met je ouders of familie jou (emotionele) schade oplevert, of ervoor zorgt dat jij je niet op een gezonde manier kunt ontwikkelen, kan het, in sommige gevallen raadzaam zijn te breken met je ouders (of familie). Dit is een ingrijpend proces en aan zo 'n beslissing gaat heel veel vooraf.
In een gezonde moeder-dochterrelatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Er wordt op een liefdevolle manier, met respect met elkaar omgegaan.
Als we alle ouder-kind relaties samen nemen blijkt dat in ruim de helft van de ouder-kind relaties er minstens wekelijks contact was (zie tabel 1). In 14 procent van de relaties was er niet meer dan incidenteel contact (enkele keren per jaar) en in vijf procent van de relaties was er helemaal geen contact.
Wat zijn emotioneel afwezige ouders? Emotioneel afwezige ouders zijn ouders die structureel emotioneel niet beschikbaar zijn voor hun kinderen. Dit noemen we ook wel emotionele verwaarlozing.
Misschien kan je contact opnemen met een jongerenadviescentrum (www.jac.be)? Je kan daar gratis en ook anoniem terecht met jouw verhaal. Je kan ook steeds met ons chatten, bellen of mailen! Marie,praat er eens over met je ouders, sommige ouders hebben niet eens deftig door dat hun kinderen opgroeien en groter worden!
Wat wel vervelend is, is dat wanneer je ook in je jeugd geen emotionele steun van je ouders hebt gekregen dit de rest van je leven invloed op je kan hebben. Je kunt hierdoor gevoeliger zijn voor het krijgen van depressieve klachten, een lager zelfvertrouwen hebben en moeite hebben met het opbouwen van relaties[3].
In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen. En u moet de band van het kind met de andere ouder bevorderen.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Narcistische ouders spelen vakkundig in op het schuldgevoel van hun kinderen om hen te laten doen wat zij willen. Je kreeg alleen liefde als je deed wat je ouders wilden. Narcistische ouders geven liefde net zo makkelijk als ze het weer afpakken. En ze nemen het van je weg als je je niet gedraagt zoals zij willen.
Dat kun je proberen door bijvoorbeeld een brief te schrijven, met een bos bloemen op de stoep te staan, of door gewoon te bellen. Jullie verbroken contact heeft jullie allebei waarschijnlijk pijn gedaan. Praat over jullie gevoelens en probeer samen een nieuw begin te maken.
Tien procent van de respondenten gaf aan geen contact meer met de ouders te hebben. Het gaat overigens om een niet-representatieve enquête waar mensen vrijwillig aan deel konden nemen.
Een belangrijk punt dat erg taboe is in onze cultuur, is dat moeders heel erg jaloers kunnen zijn op hun dochters. En dat dochters dat maar heel moeilijk kunnen accepteren als de werkelijkheid. Ze ontkennen het liever omdat het te pijnlijk is.
Het kluwengezin wordt gekenmerkt door dat ze heel hecht zijn met elkaar. Zij willen graag bij elkaar horen en anderen laten zien dat ze samen zijn. Dit kan een positief en een negatief effect hebben. Het kan zo zijn dat het kind moeite heeft met zijn eigen ontwikkeling en mening te vormen.
Kinderen die een goede band hebben met hun moeder blijken na langdurig wetenschappelijk onderzoek gelukkiger en gezonder te zijn dan kinderen met een minder hechte band. Deze laatste groep kinderen voelt zich dikwijls niet geliefd, niet gezien of zelfs onbeschermd of onveilig.
Wat is een toxische ouder? Een toxische opvoeding wordt gekenmerkt doordat je emotionele, fysieke, mentale behoeftes worden niet vervult. Dit kan trauma als gevolg hebben. Vaak denken we dat trauma iets heel groots moet zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Wat kinderen ook doen, ze mogen dus nooit geslagen worden, omdat slaan iemand zijn waardigheid aantast. Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen.
Extreme vormen van geweld en kindermishandeling zijn strafbaar: je kan hiervoor een gevangenisstraf of geldboete krijgen. Ouders die niet-extreme vormen van geweld gebruiken, zullen niet gestraft worden, maar kunnen hulp krijgen om de thuissituatie te verbeteren.