Let op: van alle voorbehoedmiddelen zonder hormonen beschermen alleen de koperspiraal en sterilisatie goed tegen zwangerschap.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.
Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
Waarom hormoonvrije anticonceptie? Misschien wil je liever geen hormonen gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: Je vindt het geen fijn idee dat hormonale anticonceptie de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus beïnvloedt.
In het begin van de twintigste eeuw werd de Sterilett het meest bekende instrument ter voorkoming van zwangerschap. Het bestond uit een metalen, verzilverde of vernikkelde staaf, die eindigde in 2 verende armen met aan het uiteinde een knopvormige verdikking om hiermee houvast te geven in de baarmoeder.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.
Welke combinatiepil heeft het laagste risico op trombose? De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat.
Voor mannen bestaan er op dit moment nog altijd maar twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie (vasectomie).
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel!
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar.
Daarna wordt het langzaam maar zeker minder. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die van een 20-jarige.
Na anderhalf jaar zijn acht van de tien vrouwen zwanger. Uiteindelijk blijft zo'n drie procent van de vrouwen onvrijwillig kinderloos.
De oestrogeenvrije pil kan een goede optie zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, of als je last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door het oestrogeen in de combinatiepil. Cerazette is een anticonceptiepil waarmee je zwangerschap kunt voorkomen. In dit type pil bevat 1 hormoon.
Het progestageenhormoon in deze minipil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Ook maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Wanneer beginnen? Het werkt meteen vanaf de eerste tablet.
De Lady-Comp heeft een Pearl-index van 0,7, wat inhoudt dat van de 1.000 vrouwen die hem een jaar lang gebruiken, er zeven zwanger raken. Volgens de site van het bedrijf is de computer daarmee even betrouwbaar als de pil. Wie kijkt naar cijfers van Thuisarts.nl, komt voor de pil op een Pearl-index van 0,3.
93 procent betrouwbaar
Het gebruik van de app is daarmee onveiliger dan het gebruik van een condoom (tussen 95 en 98 procent betrouwbaar) en de anticonceptiepil (99 procent betrouwbaar). Natural Cycles zegt zelf 99 procent betrouwbaar te zijn bij het perfect gebruiken van de app.
Het meest betrouwbaar zijn de methoden waarbij u zelf niets hoeft te doen: de sterilisatie, het hormoonstaafje, het hormoonspiraal, het koperspiraal en de prikpil. Hormonale middelen die u zelf moet 'bijhouden' blijken minder betrouwbaar te zijn: u kunt ze vergeten of verkeerd gebruiken.