Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Zo zijn er bijvoorbeeld een paar roofvogels die nóg scherper zicht hebben dan wij. Dat is logisch; zij moeten vanaf grote hoogte kleine prooien kunnen spotten. Chimpansees en andere primaten zien ongeveer net zo scherp als wij doen. Een dier dat net niet aan ons zicht kan tippen, is de kat.
Waar de meeste kwallen een mooie bolle vorm hebben, is de kubuskwal rechthoekig. Dat is niet het enige wat deze dieren bijzonder maakt. Ze hebben namelijk ook ontzettend veel ogen: 24 in totaal. Het overgrote deel van deze ogen heeft slechts één taak, namelijk het detecteren van licht.
De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben. De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht. Dat meldt persbureau Reuters.
Zoals de insecten 6 poten hebben, zo hebben de spinnen er 8. Ze hebben ook 8 ogen maar dat wil nog niet zeggen dat ze zo goed kunnen zien. Alleen als ze de ogen nodig hebben voor hun manier van prooien vangen, dan zijn er twee ogen extra groot.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen.
Toch zijn hun zintuigen niet helemaal perfect: ze zijn kleurenblind voor rood en groen en zien deze kleuren als tinten zwart en grijs. Koeien zijn herbivoren. Het zijn natuurlijke grazers die rondlopen om grassen en andere lekkere planten te vinden.
Vogels, vissen, reptielen en insecten kunnen ook ultraviolet licht zien. Je weet wel, dat zogenaamde 'black light' dat onze gin tonics een cool kleurtje geeft. Bijen gebruiken die eigenschap om het honingmerk op bloemen te herkennen, de plaats waar ze lekkere nectar kunnen vinden.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Geen schoteltjes maar echte borden: reuzeninktvissen hebben de grootste ogen ter wereld. De meeste dieren ontwikkelen ogen waarmee ze hun prooidieren goed zien. Met een doorsnede van bijna 30 centimeter zijn reuzeninktvisogen veel groter dan nodig is voor de jacht.
Er zijn vissen zonder ogen. Neem de grottenvis. Die hebben in aanleg nog wel degelijk ogen, maar zijn niet uitontwikkeld.
Zij is het wijst en kan de beste beslissingen maken voor de kudde. Onderzoek heeft nog niet aangetoond dat olifanten nooit vergeten, maar ze hebben zeker een bijzonder goed geheugen!
De capybara is nr 1 in top 10 van het aardigste dier
Even tussendoor: honden komen op de tweede plaats en katten op de derde plaats.
Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen! Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem. En er zit nog een bijzonderheid aan: door middel van ultraviolet licht kunnen vlinders de mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden.
Soorten die oranje ogen hebben, zoals de oehoe en de ransuil, jagen ook in de schemering, dus met zonsopgang of zonsondergang. Uilen met een gele iris, zoals steenuil, velduil en ook de sperweruil, zijn voor een groot deel ook overdag actief.
Niet alle dieren zien kleur. Maar de meeste vogels kunnen heel goed kleur zien. Vooral rood zien zij erg goed.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen.
1. De nummer één met de grootste hersenen is de potvis. Die zijn zo groot als een voetbal en wegen meer dan acht kilo! Het gehoorcentrum in het brein van een potvis is megagroot.
De hersenen van de potvis zijn de grootste en meest verfijnde hersenen die we kennen. Ze zijn zelfs nog ingewikkelder dan die van de mens. De olifant – de hersenen wegen 5 kilo. In het grote brein van de olifant zetelt een zeldzaam goed geheugen.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.