Goede vochtafdrijvers zijn paardenbloem, maisharen*, bleekselderij, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum. Let op dat je dit niet ongebreideld of in hoge mate doet, dat is te heftig voor je nieren.
Zet een warme kop thee
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Belangrijk is dat de patiënt dagelijks veel drinkt, tenminste 2 liter mineraalwater zonder koolzuur per dag. Het is beter om geen of zeer weinig koffie, zwarte thee en alcohol te drinken. Als vervanging kan men granenkoffie, vruchtesappen zonder suiker, verse groentesappen en kruidenthee drinken.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Zorg dat je minimaal twee liter per dag drinkt. Het liefst water, anders thee, koffie of melk. Nee, niet ophouden dus! Ook is het belangrijk om de blaas helemaal leeg te plassen.
Rozenbottel thee
Deze theesoort bevat namelijk veel vitamine C en verschillende antioxidanten. Ook wanneer je een blaasontsteking hebt is het drinken van en paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas te reinigen en slechte bacteriën weg te spoelen.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Zowel water (tot drie liter per dag) als kamillethee. Het water zorgt ervoor dat je urinewegen gereinigd worden. De kamille verzacht de urinewegen en werkt mild antiseptisch; de tweede sleutel om je blaasontsteking tegen te gaan is: rusten!
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen.
Rooibos is goed voor de nieren en spijsvertering
Biologische rooibos thee bevat geen oxaalzuur. Dit zuur kan nierstenen veroorzaken. Oxaalzuur zit wel in thee van theebladeren, waardoor mensen met een groter risico op nierstenen afgeraden wordt om veel thee te drinken.
Goede vochtafdrijvers zijn paardenbloem, maisharen*, bleekselderij, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum. Let op dat je dit niet ongebreideld of in hoge mate doet, dat is te heftig voor je nieren.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg. U kunt vitamine C gebruiken ter voorkoming of bij milde, beginnende klachten. Zorg dat u veel drinkt en vaak genoeg uitplast.
Ook als je geen blaasontsteking hebt, is het goed voldoende (minstens 2 liter) te drinken. Dat is vooral (mineraal) water, maar ook blaas- en nierkruidenthee, brandnetelthee, maar je kunt ook vocht binnenkrijgen door soep te nemen of bijvoorbeeld komkommer. Laat suiker en producten met (verborgen) suiker staan.
Don't: intensief sporten met blaasontsteking
Ten eerste kan het onaangenaam zijn door de pijn in je buik en ten tweede verergert het een blaasontsteking vaak. Bovendien is je lichaam bezig de ontsteking te bestrijden en dat kost veel energie. Je wil dus niet alle energie verbruiken door te gaan sporten.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag. Dit is dus het geval bij onze theeblends met gember. Als de gember in een blend zit met andere thee en kruiden kan je er al meer van drinken. Maar het is bij iedere persoon anders, dus ervaar vooral zelf je grens.
Is gember goed voor de nieren? De gember neemt de warmte diep mee in je nieren en helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en de bloedcirculatie te bevorderen.
Citroenen zorgen voor het verwijderen van afvalstoffen uit je spijsverteringskanaal en ze reinigen de dikke darm. Ook helpt citroensap urinewegen schoon te maken (dus ook goed te gebruiken bij blaasontstekingen) en heeft het een positief effect op de zuurgraad in je lichaam.
Hoeveel kamillethee mag je drinken? Kamillethee is veilig om te drinken. Het blijft een kruidenthee, dit betekent dat het veilig is wanneer je 2 kopjes op een dag hiervan drinkt.
Kamillethee mag lang trekken en kan gerust meerdere keren per dag worden gedronken. De werking is zo sterk, dat het niet aan te raden is om het langdurig te blijven gebruiken als dagelijkse thee.
Drink water en kruidenthee
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Drink je te weinig water (of kruidenthee), dan kan je urine geconcentreerd raken en je blaas irriteren. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet.
Beperk het drinken van prikkelende dranken
Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
een branderig gevoel en pijn tijdens het plassen; 's nachts moeten opstaan om te plassen; pijn tijdens het vrijen; pijn in de onderbuik die toeneemt naarmate de blaas zich vult, en tijdelijk afneemt na het plassen.
Ook groene thee helpt bij het schoonspoelen van de urinewegen. Dit komt voornamelijk door de rijke hoeveelheid polyfenolen die in groene thee zit. Deze verbindingen werken als antioxidanten en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen via de nieren, urinewegen en blaas.