Verhuist u naar Zweden vanuit Nederland (=binnen de EU) dan hoeft u in de meeste gevallen niet langs de douane, tenzij u dingen meeneemt waar speciale invoervergunningen voor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld wapens, auto, en sommige medicijnen en levensmiddelen enz.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt.
Alcohol in Zweden is vrij duur. Dit komt onder meer door de hoge belastingen op alcohol. Toch vind ik de prijs bij Systembolaget nog vrij goed meevallen. Voor een goede fles cava betaalde ik 99,99 SEK, omgerekend zo'n 10 euro.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
Verboden goederen
Illegale goederen zoals namaakgoederen en verdovende middelen/drugs. Antiek, breekbare en/of fragiele kunstschatten. Menselijke of dierlijke resten zoals organen of lichaamsdelen, menselijke en dierlijke embryo's, gecremeerde of opgegraven menselijke resten.
Het versturen van parfum binnen Nederland is niet toegestaan. Dit komt omdat parfum – en aftershave – brandbare oplosmiddelen bevatten. Besluit je toch om parfum per post te versturen, dan is jouw pakket niet verzekerd. Mocht het pakket kwijt raken in het distributieproces, dan wordt de inhoud dus niet vergoed.
Algemene verboden goederen en stoffen
spuitbussen (bijvoorbeeld: deodorant, luchtverfrissers, haarspray en slagroom)
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Swish is een app-based betaalmethode in Zweden. De dienst werd in 2012 gelanceerd door zes grote Zweedse banken in samenwerking met Bankgirot en de Centrale Bank van Zweden.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
De meeste maatregelen tegen het coronavirus in Zweden zijn stopgezet. Deze adviezen blijven van kracht: Als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, blijf dan thuis en vermijd contact met anderen. Ongevaccineerden moeten drukke plekken (vooral binnenruimtes) vermijden.
In Europa wordt je kaas via PostNL en de partners van PostNL verzonden. In de overige landen van de wereld wordt de kaas via PostNL (en partners) of DHL verzonden. De levertijd van kaas naar het buitenland varieert van 2 dagen voor het versturen naar Duitsland tot 25 dagen voor het versturen naar bijvoorbeeld Nepal.
Pakketten tot 10 kg mogen maximaal 100 x 50 x 50 cm zijn. Is je pakket groter, dan betaal je het tarief van een zwaarder pakket. Pakketten van 10-31,5 kg mogen maximaal 176 x 78 x 58 cm zijn. Grotere en zwaardere pakketten kun je als vracht versturen.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Willys. Willys is de prijzenbreker van de Zweedse supermarkten en misschien wel de goedkoopste supermarkt van Zweden. Ze verkopen A-merken tegen de beste prijs. Ze zitten meestal meer buiten het centrum maar je vindt er ook in Stockholm.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland.