Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren.
Blauw licht verstoort je ritme
Wanneer je 's avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Het zit namelijk zo: wetenschappers van het Lighting Research Center horend bij het Rensselaer Polytechnic Institute hebben ontdekt dat twee uur achter een beeldscherm met een backlight zorgt voor een flinke afname van de melatonine-aanmaak. En die melatonine heb je nodig om goed te slapen.
Als u 's avonds naar een beeldscherm kijkt, zorgt het te heldere, blauwe licht ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Het lichaam begint pas met het produceren van melatonine als u rustig in bed ligt. Daardoor kan het lang duren voor u zich moe voelt en in slaap valt.
Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks. Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met minder en slechter slapen.
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Veel mensen kijken 's avonds een paar uur televisie, maar dit is gelukkig een stuk minder erg. Dit licht is namelijk minder intens en de televisie staat bij de meeste mensen op een redelijke afstand. Je telefoon houd je daarentegen veel dichterbij en heeft dus veel meer impact op je biologische klok.
Door alle zintuiglijke prikkels worden de hersenen gestimuleerd. Het kijken en luisteren zorgt voor actieve hersenen. Daarnaast maakt televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden, omdat je informatie tot je neemt en verwerkt.
Het is verstandig om taken met intensief gebruik van beeldscherm, toetsenbord en/of muis te beperken tot 4 uur per dag. Ook wordt aangeraden om deze taken zoveel mogelijk af te wisselen met andere taken en te zorgen voor voldoende pauzes tijdens het werk.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
De arbowet stelt geen wettelijke norm in het aantal uur beeldschermwerk per dag. Wel staat in het memorie van toelichting het advies om werknemers maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk te laten verrichten als ze geen afwisseling hebben met andersoortige werkzaamheden.
Blauw licht… de grote boosdoener van slapeloosheid? Je mag geen gsm, tablet, laptop, computer of televisie meer bekijken 2 uur voor het slapen gaan….
Tegenwoordig zijn er steeds meer bronnen van blauw licht in ons leven gekomen door het gebruik van LED-schermen, die rijk zijn aan blauw licht. Denk aan apparaten zoals smartphones, tablets, computermonitoren, laptops en televisies.
Tijd schermvergrendeling android aanpassen
Ga naar instellingen, druk op Time-out scherm en selecteer na hoeveel tijd jouw scherm automatisch wordt vergrendeld. Het time-out scherm is nu volledig naar jouw wensen aangepast.
Het voelt ook lekker rustgevend om op de bank te zitten of liggen en je favoriete programma of serie te kijken. Echter brengt dit je niet tot rust. Je wordt voornamelijk passief en apathisch van niets doen en dat is precies waarom je denkt dat je ontspannen bent.
Na een drukke werkdag lijkt tv-kijken zo verleidelijk voor je ontspanning. Maar het werkt niet. Wat het wél doet is psychische problemen veroorzaken en je brein verprutsen.
Wanneer je lang achter het scherm zit of in een donkere ruimte werkt, zorgt dit blauwe licht voor een wazig beeld. Dit leidt niet alleen tot vermoeide ogen, maar ook tot hoofdpijn en slaapproblemen. Schakel daarom het blauw licht filter van je monitor in wanneer het donker wordt.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, televisiekijken in het donker is niet schadelijk voor je ogen. Je zicht wordt er niet slechter door. Wel is het zo dat je ogen vermoeider raken door in een donkere ruimte naar een beeldscherm te kijken.
Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en kan de hormoonhuishouding van slag raken.
Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks veel naar een scherm kijken, over een dunnere hersenschors beschikken dan leeftijdgenootjes. Ook werken verbindingen in de witte stof in de hersenen minder goed, waardoor de zenuwcellen in het brein signalen slechter overdragen.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.