Wolverhampton, mei 1942. Omdat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd, besluiten Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard na twee dagen, dat Bernhard met zijn vrouw Prinses Juliana en hun twee kinderen moet vluchten. Via IJmuiden reizen ze met een torpedojager naar Harwich in Engeland.
Wilhelmina was op dat moment koningin van Nederland en groeide uit tot een symbool van verzet tegen de Duitsers. Vooral haar toespraken voor Radio Oranje maakten grote indruk en hadden invloed op het Nederlandse verzet tegen de Duitsers.
Wilhelmina is de langst regerende vorst in de Nederlandse geschiedenis. Zij regeerde bij haar aftreden in 1948 meer dan een kwart van de periode dat het Koninkrijk der Nederlanden onder de Oranjes een constitutionele monarchie was. Na haar abdicatie trok zij zich terug op Het Loo.
In Engeland werd door de regering overwogen door te reizen naar Canada of de Verenigde Staten. De reden was dat minister Van Kleffens geen vertrouwen had in de Britse verdediging.
Tweede Wereldoorlog breekt uit
De regering en Wilhelmina weken uit naar Engeland. Daar gaf Wilhelmina leiding aan de Nederlandse regering in ballingschap. Ze deed dit zo overtuigend dat de premier van Groot-Britannië, Winston Churchill, eens zou hebben opgemerkt dat ze 'de enige man in de Nederlandse regering' was.
Nadat het Nederlandse leger op 15 mei 1940 capituleerde werd Nederland bezet en vluchtte de regering en de koningin naar Londen. De Oostenrijkse jurist en nazi Arthur Seyss-Inquart werd op 29 mei benoemd tot Rijkscommissaris van Nederland. Hij was nu de baas van Nederland.
Generaal Winkelman gaat daarom akkoord met de capitulatie. Vanaf 15 mei 1940 is Nederland officieel bezet door Duitsland. In de vijf dagen dat de Nederlandse en Duitse troepen tegen elkaar hebben gevochten zijn vele slachtoffers gevallen en is grote schade aangericht.
¹ Na de invasie van nazi-Duitsland in Nederland werd op 13 mei 1940 generaal Henri Winkelman (na vertrek van koningin en kabinet naar Londen) benoemd tot de facto regeringsleider in Nederland. Hij bleef in die functie tot aan de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio. Hij zegt dat Duitsland is aangevallen door Polen en dat er 'sinds 5.45 uur wordt teruggeschoten'.
Eten, drinken en een dak boven je hoofd, het zijn de belangrijkste levensbehoeften.
Haar ouders zijn Juliana (Nederlands) en Bernhard (Duits). Op haar beurt was Juliana een product van het huwelijk van Wilhelmina (Nederlands) met Hendrik (Duits). Wilhelmina zelf werd geboren uit de echtverbintenis tussen de horkerige koning Willem III (Nederlands) en Emma (Duits).
' uitriep, schoot haar bovenste kunstgebit los, waarna ze de drie 'hoera's' binnensmonds afmaakte en haar dochter Juliana aan het woord kwam. Wie het niet wist, merkte het niet op. Ook de kandidaten in de stoel hadden niets door.
Uit het huwelijk, dat zij op 7 februari 1901 met Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin sluit, wordt in 1909 Prinses Juliana geboren. Prins Hendrik overlijdt in 1934. Koningin Wilhelmina doet in 1948 afstand van de troon. Zij wil dan weer Prinses Wilhelmina genoemd worden.
De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen reactie op het onderzoek van Dehue. Wilhelmina, van 1890 tot 1948 koningin, heeft uiteindelijk vijf mislukte zwangerschappen gehad tot ze 1909 beviel van Juliana.
Dood en opvolging
Ze werd begraven in Westminster Abbey. Haar dood betekende het einde van het Huis Tudor. Elizabeth werd opgevolgd door Jacobus, de protestants opgevoede zoon van Maria Stuart, die al sinds 1567 als Jacobus VI koning van Schotland was. De titel van Jacobus I van Engeland kreeg hij er dus nu bij.
Het bombardement
Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam. Binnen een kwartier zijn grote delen van de binnenstad verwoest. Bommen vallen op het Centrum, Kralingen, Crooswijk, het Oude Noorden en de Agniesebuurt.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
In Sealand is nooit oorlog geweest.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Nederland leed zware verliezen, met name aan het front rond de Grebbelinie en in het westen, waar zwaar gevochten werd. Op 14 mei 1940 kwam over de radio het bericht dat Rotterdam was gebombardeerd en dat het Nederlandse leger capituleerde. Heel Asperen stroomde vol met terugtrekkende troepen.
Moffrika, als creatieve aanduiding voor Duitsland (afgeleid van Afrika), werd al in 1820 door Willem Bilderdijk gebruikt. Mof is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord muff, wat chagrijnig, slechtgehumeurd, mopperig betekent.