Ja, dat kan en mag volgens de wet. Je moet wel de procedure van het CBR volgen en soms is een prothese, orthese of aanpassing aan de auto nodig. De belangrijkste voorwaarden volgens het CBR: Je moet te allen tijde de auto kunnen besturen met minimaal één hand.
Verkeer: u mag medisch gezien weer autorijden wanneer u zich daartoe in staat acht. In de eerste weken is uw reactievermogen verminderd. Houd daar rekening mee als u deelneemt aan het verkeer. Voor de periode dat u de arm niet mag belasten, kunt u niet autorijden.
als een arts het niet afraadt om te rijden met gips, is het toegestaan. het blijft echter de eigen verantwoor- delijkheid van de bestuurder. het kan zijn dat er niet uitbetaald wordt bij schade, dit hangt af van het geval. adviseert om te overleggen met de arts.
Het is mogelijk met een beenamputatie in de auto te rijden. Wettelijk gezien bent u wel verplicht uw lichamelijke beperking te melden. De procedure hiervoor loopt via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Hoewel de wet niet verbiedt om met een pols in het gips te rijden, neemt u dus wel een bepaald (financieel) risico. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
In rubriek 12 op uw rijbewijs (de meest rechterkolom achter de rijbewijscategorie, of links onderaan ) kunnen 1 of meer cijfercodes staan. Dit betekent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden.
U bent rijgeschikt
Afhankelijk van uw lichamelijke beperking krijgt u een Verklaring van geschiktheid voor een periode van één, drie, vijf jaar of onbeperkte termijn en eventuele voorwaarden. De voorwaarden worden in codes weergegeven op uw rijbewijs.
Autorijden is in principe toegestaan als u voldoende controle heeft over uw geopereerde ledemaat en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden. Lees verder vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.
Het is af te raden om een fiets of motorvoertuig te besturen, wanneer uw arm of been in het gipsverband zit.
Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.
In principe kunnen alle botjes van de hand en vingers breken. Vaak gebeurt dit door een val op de hand of door een harde klap tegen de hand. Hoe de breuk of breuken worden behandeld, hangt af van waar de breuk zich precies bevindt en hoe de breuk verloopt.
Als u een gebroken arm heeft, volg dan de volgende adviezen op: Geef de arm in de eerste week zoveel mogelijk rust. Het belasten van de arm met kracht is na 6 weken pas toegestaan. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat u de arm pijnvrij en normaal kunt gebruiken.
Een gebroken bot kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen hebt u pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken. Daarna kunt u de kracht en de druk op uw schouder gaan uitbreiden. Ook de beweeglijkheid van uw schouder kan dan pas verder worden uitgebreid.
Als u na het besluit van uw Gezondheidsverklaring code 100 op uw rijbewijs krijgt, mag u alleen rijden voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Heeft u uw rijbewijs toch nodig voor uw werk? Vraag dan code 101 aan.
Rijden zonder rijbewijs is niet toegestaan. Als je gepakt wordt voor het rijden zonder rijbewijs, dat krijg je een proces-verbaal. Rij je zonder rijbewijs in een auto, dan bepaalt de officier van justitie wat je straf wordt en als je onder de 16 jaar bent, worden de boetes gehalveerd.
Kan ik een boete (bekeuring) krijgen voor het rijden zonder rijbewijs bij me? U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder dat u uw rijbewijs bij u heeft.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Wat betekent code 105 op het rijbewijs? Als uw patiënt medisch geschikt is om te rijden met epilepsie, krijgt hij of zij code 105 op het rijbewijs. Dit betekent dat uw patiënt privé en beroepsmatig mag rijden, maar dat hij of zij niet beroepsmatig mag rijden als bijvoorbeeld taxichauffeur of rijinstructeur.
In het kort
Gips kan om de hele onderarm of alleen om de onderkant (spalk). Soms zet de arts uw gebroken pols eerst nog in de juiste stand. U krijgt oefeningen mee om thuis uw pols te trainen als het gips eraf is. Soms is later toch nog een operatie nodig.
U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers. U heeft weinig gevoel of een ander gevoel in de hand of vingers. Zoals een tintelend of prikkend gevoel. U kunt uw hand en pols niet meer gebruiken bij de dingen die u elke dag doet.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de arm kan minstens 3-6 maanden of soms nog langer duren. Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden.