De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Onderzoeker Keith Campbell concludeerde dat narcisten weliswaar charmant en vol zelfvertrouwen overkomen, en daardoor snel allerlei mensen aan de haak kunnen slaan, maar tegelijkertijd blijken ze er zelden in te slagen een langdurige relatie op te bouwen.
Hij of zij kan altijd weer bij je terugkomen omdat hij narcistische voorraad nodig heeft, omdat hij controle over jou wil uitoefenen of om je – in zijn ogen althans – te straffen. Niet omdat hij van je houdt. Onthoud dit goed! Het gaat helemaal niet om jou het gaat om hem of haar.
Ze houden bijvoorbeeld van je, om wat je voor hen kunt doen. Ze houden ervan hoe je ze laat voelen. Ze houden misschien van het idee van een leven samen, maar dat ze echt van je houden op een onbaatzuchtige manier, dat is zeer onwaarschijnlijk. Ze zijn ervaren om de juiste dingen te zeggen en vaak doen ze dat ook.
Een narcist kan heel volhardend zijn als hij of zij op zijn besluit wil terugkomen. Voor jou als slachtoffer van narcistisch misbruik kan het moeilijk zijn om aan zijn hoovering-pogingen te weerstaan. Besef vooral goed dat wanneer een narcist bij jou terugkomt het narcistisch misbruik weer van voor af aan zal beginnen.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde “stilte behandeling”.
Een narcist die de controle verliest zal in woede uitbarsten. De narcist zal je non-verbaal aanvallen. Ze kunnen ook een smeercampagne starten of je bewust negeren. Oftewel, de narcist is volstrekt onvoorspelbaar als hij de controle verliest.
Wanneer een narcist klaar is met je zal hij of zij jou liever niet meer in de buurt hebben. Je partner zoekt uitvluchten waarom jij niet met hem of haar mee kan of zegt gewoon dat hij of zij geen tijd heeft. Helemaal niet zo vreemd want je partner is druk op zoek naar andere narcistische voorraad.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Fase 1 vertrouwen en afhankelijkheid creëren
De narcist zal ervoor zorgen dat deze persoon zich gehoord en gezien voelt. Hij/zij gaat de perfecte partner spelen, hierdoor wordt vertrouwen gecreëerd en dit zorgt uiteindelijk voor een stuk afhankelijkheid.
Het in stand houden van hun bedrog en nep empathie is een vermoeiende taak voor de narcist, dus al gauw beginnen zich de barstjes in hun masker te vertonen. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen of spijt te hebben, omdat hen dat simpelweg niet boeit!
Eén van de meest heftige pijnpunten bij het einde van een narcistische relatie is dat er vaak steeds meer leugens boven tafel komen, waardoor je werkelijk alles in twijfel gaat trekken. Dit terwijl juist jij altijd hebt moeten horen dat je wantrouwend, controlerend of paranoïde was.
Kan een narcist je kapot maken? Het pijnlijke antwoord op deze vraag is: ja, een narcist kan je zowel mentaal als fysiek kapot maken… Narcisten zijn meesters in manipulatie en het uitoefenen van controle op anderen. Leven met een narcist kan zo verwoestend zijn dat je er helemaal aan kapot gaat.
Ze vinden zichzelf niet ziek, en zoeken dus ook geen hulp. Wel is duidelijk dat er verschil is tussen mannen en vrouwen in het uiten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld meer op zoek naar macht dan vrouwen en kunnen ze agressiever reageren op kritiek.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Een narcist voelt degelijk emoties en kan ook huilen. Ze kunnen ook heel makkelijk huilen als ze daarmee iets willen en kunnen bereiken. Ze voelen ook emoties van anderen, ze voelen alleen geen medelijden met die anderen. Een narcist voelt wel degelijk en heeft emoties.
De narcist vindt zichzelf zo uitzonderlijk dat hij meent zich dingen te mogen permitteren die anderen zich niet kunnen veroorloven. Ook vindt hij dat hij recht heeft op een speciale behandeling. Houdt opmerkelijk weinig rekening met anderen, hoewel hij graag de bewondering en goedkeuring van diezelfde anderen krijgt.
Nee, een narcist kan geen (gezonde volwassen) liefde voelen. Narcisten kunnen dit gevoel of die indruk wel heel overtuigend geven, maar het is geen 'echte liefde'. In ieder geval geen volwassen of gelijkwaardige oprechte liefde.
Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!! Hij liegt over alles, zelfs om de kleinste dingen en dat alleen maar om er zelf beter van te worden.
Narcisten zijn erg onzekere mensen en hebben constante validatie nodig. Als je ze negeert, zullen ze proberen manieren te vinden om je aandacht te trekken en ervoor te zorgen dat je ziet wat ze willen. Narcisten mengen zich vaak omringd door mensen die hun ego voeden en hen een beter gevoel over zichzelf geven.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Hij belt je, wil iets afspreken en blijft tegen je praten zoals hij altijd al deed. Deze drang naar contact blijft meestal wel een aantal weken tot zelfs maanden aanhouden. Terwijl jij door wil met je leven, geeft je narcistische ex de hoop niet op. Integendeel, met een beetje pech mondt zijn gedrag uit in stalking.