Het deel van de hersenen dat beschadigd is. Als bijvoorbeeld het deel waar de spraak wordt geregeld beschadigd is, kan iemand minder goed uit de woorden komen of spreekt iemand onduidelijk. Hoe groot het beschadigde deel is in de hersenen.
In de eerste zes weken herstellen woordbegrip en zinsopbouw en in de eerste drie maanden kan de woordklank verbeteren. De hersenen hebben hierna tijd nodig om deze onderdelen van taal te laten samenwerken. Na drie maanden kan de manier waarop mensen spreken nog verder verbeteren."
Bij een beroerte/beschadiging in de rechter hersenhelft kunnen communicatieproblemen ontstaan. Soms vallen deze in eerste instantie niet op. De patiënt spreekt vaak vlot en vloeiend, maar toch verloopt de communicatie niet zoals vroeger.
Als u onduidelijk spreekt of bepaalde klanken niet goed uit kunt spreken, noemen we dit een spraakprobleem. Afhankelijk van de oorzaak is behandeling mogelijk door een neuroloog of KNO-arts. Hierbij wordt vaak een beroep gedaan op een logopedist voor aanvullende tests en behandeling.
Bijna altijd is er na het ontstaan van afasie enig spontaan herstel van de taal. Zelden of nooit is dat herstel volledig. Toch is er met veel oefenen, telkens weer proberen en volhouden vaak enige verbetering te verkrijgen.
Vaak is dit het gevolg van een neurologische aandoening, bijvoorbeeld een beroerte, Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson. Ook overmatige spanning, zoals in een drukke periode met veel zorgen of stress, kan voor problemen zorgen.
Dysartrie kan ontstaan door een beroerte (CVA), een ongeval (trauma), een hersentumor, een spierziekte (zoals ALS), aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel (zoals MS), neurodegeneratieve ziekten (zoals Parkinson) of een infectie die een aangezichtsverlamming veroorzaakt.
De periode van revalideren is afhankelijk van de ernst van de beroerte en varieert van 2 weken tot enkele maanden. In het ziekenhuis moet het mogelijk zijn om op elk moment een nieuwe patiënt met een beroerte op te kunnen nemen, daarom kunt u helaas niet wachten op een instelling naar voorkeur.
Vraag de persoon met wie je praat om hulp: vraag de ander om rustig te praten en korte zinnen te gebruiken. Vertel de persoon ook dat je tijd nodig hebt om je bedoeling duidelijk te maken. Als je afasie hebt, dan kun je de app 'Hallo afasie' gebruiken.
Bijna altijd is er in de eerste 3 maanden na het ontstaan van afasie enig spontaan herstel van de taal. Zelden of nooit is dat herstel volledig. Toch is er met veel oefenen, telkens weer proberen en volhouden vaak verbetering te verkrijgen. Degene die kan helpen met het oefenen van de taal is de logopedist.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA) Hoofdpijn. Misselijkheid of braken.
Bij de meeste mensen is de linkerhersenhelft dominant voor taal. Dat ligt anders voor ambidexters (mensen die zowel links- als rechtshandig zijn) en voor linkshandigen.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken. taal moeilijker spreken én begrijpen. concentratieproblemen, vergeetachtigheid. zware vermoeidheid: lees meer op de website van de hersenstichting.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
In het kort
Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen. De artsen controleren regelmatig hoe het met je gaat. Je gaat er zo snel mogelijk oefenen om beter te worden, meestal binnen 24 uur.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Verschillende fasen na een beroerte
De periode na een CVA wordt ingedeeld in verschillende fases: de acute fase (de eerste dagen), de vroege en late revalidatiefase (tot 6 maanden na het ontstaan van het CVA) en de chronische fase (na 6 maanden). In elke fase kunt u te maken krijgen met een fysiotherapeut.
Het belangrijkste is dat u de patiënt de tijd geeft om op woorden te komen, geduld toont en niet voor de patiënt gaat spreken. Maak korte zinnen, spreek rustig en geef de patiënt de tijd. Maak gebruik van alle mogelijke hulpmiddelen, zoals gebaren en tekeningen.
Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, heet dat afasie. Afasie, A (=niet) fasie (=spreken) betekent dus dat iemand niet meer kan zeggen wat hij wil. Hij kan de taal minder goed gebruiken dan voorheen. Afasie is dus een taalstoornis.
Laat iemand uitpraten
Assertief communiceren, betekent ook: luisteren. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander.
Bij een spraakstoornis is er een probleem in de productie van de gesproken taal. Voorbeelden daarvan zijn stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...
Na het onstaat van dysartrie zal er enig spontaan herstel van het spraakvermogen optreden, maar zelden of nooit zal het volledig herstellen. Behandeling van dysartrie wordt uitgevoerd door een logopedist. Met veel oefenen is vaak nog verbetering mogelijk. Je naaste omgeving kan hierin een belangrijke rol spelen.
Afasie ontstaat door plotseling hersenletsel in een gebied dat te maken heeft met het spreken, begrijpen, lezen of schrijven van taal. Dit kan komen door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk, hersentumor, ontsteking of vergiftiging.