Wanneer je de vloeibare honing pas een paar dagen later wil gebruiken kun je hem invriezen. Dit omdat lage temperaturen het proces van rijping en dus kristallisering afremmen. Dit wil zeggen dat diepgevroren honing dus niet zal kristalliseren.
Honing bevriest niet zoals ander ijs, maar wordt wel koud en wat steviger als je het een nachtje in de vriezer laat staan. Het resultaat is een verfrissende, heel zoete snack voor op warme dagen.
Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur (19ºC.) in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. De vloeibare honing mag iets warmer staan (21-22ºC.)
Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Honing is een natuurproduct. De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces, maar voor velen toch een reden om de honing weg te doen. Dat is jammer, want gekristalliseerde honing is hartstikke lekker en bovendien veel beter smeerbaar!
Honing trekt vocht aan waardoor het versuikeringsproces sneller van start gaat. Draai daarom altijd de deksel goed en stevig vast. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de honing op een donkere, droge opbergplek bewaard waar de temperatuur constant is. Hierdoor zal de honing minder snel versuikeren.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Wanneer je natuurlijke honing hebt gekocht, dan kun je er namelijk van uitgaan dat de honing onbeperkt houdbaar is. Het maakt daarbij niet uit welk soort natuurlijke honing je hebt gekocht. Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Als je honing verhit gaan de de meeste enzymen naar de knoppen en ontstaat er hydroxymethylfurfural (HMF). Bij grotere hoeveelheden is die zelfs giftig voor bijen.
Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet. Bij het verwarmen van honing dient dan ook zeer voorzichting te worden gehandeld. Het beste is om de honing au bain-marie tot maximaal 45 graden te verhitten.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
Klaverhoning bevat veel glucose en wordt dus snel vast. Acaciahoning bevat veel fructose en blijft lang vloeibaar.
Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd.
Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer. Het glucosegehalte bepaalt de vloeibaarheid of de vastheid van iedere soort honing.
De reden van kristallisatie van honing is het overschrijden van het oplossend vermogen van de honing: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristallen vormen. Gekristalliseerde honing die voor consumptie te hard is geworden kan middels verhitting weer vloeibaar worden gemaakt.
Dat kan voor grote problemen zorgen. Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Honing is een complexe mengeling van vooral glucose en fructose. De antibacteriële effecten van honing zijn zowel fysisch als chemisch. Honing heeft een zeer hoge osmotische druk en trekt water aan van andere bronnen zoals weefsels en bacteriën. Wanneer het water uit de bacterie getrokken wordt, doodt het hem.
Honing geneest en ontsmet
Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing.