Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto's en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.
Straffen. Bij computervredebreuk is enkel het binnendringen al strafbaar, met een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf. Wanneer de hacker ook gegevens overneemt, aftapt of opneemt wordt de maximale straf opgehoogd naar vier jaar, aldus artikel 138ab lid 2 Sr.
Phishing is strafbaar. Hier kan sprake zijn van computervredebreuk (138ab Strafrecht), oplichting en identiteitsfraude. Als het slachtoffer een bankpas heeft opgestuurd, kan er ook sprake zijn van diefstal.
Dit heet computervredebreuk (soms ook wel computerinbraak of hacken) en is een misdrijf. Hierop staat een straf van maximaal 1 jaar cel of geldboete van 16.750 euro (art. 138ab lid 1). Onder de oude wetgeving was computervredebreuk alleen strafbaar wanneer een beveiliging werd doorbroken.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Een poging tot een overtreding is niet strafbaar. Alleen een poging tot een misdrijf, zoals doodslag of moord. Een poging tot misdrijf is strafbaar als de dader zijn plan is gaan uitvoeren. De poging moet zijn gericht op het afmaken van het misdrijf.
Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.
Belt u 0900-8844 (lokaal tarief) voor een afspraak. U kunt dit nummer ook bellen als u niet zeker weet om welke vorm van phishing het gaat. Kijk op onderstaande links voor meer informatie over phishing of andere vormen van cybercrime.
Informeer je omgeving dat ze geen vreemde e-mails of berichten van jou moeten openen; Laat je virusscanner een uitgebreide scan uitvoeren; Informeer je IT-beheerder zodat deze een uitgebreidere controle van je laptop of het bedrijfsnetwerk kan uitvoeren; Doe aangifte bij de politie: 0800 - 8844.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Als hackers kunnen binnendringen op jouw website, kunnen ze jouw site misbruiken, door bijvoorbeeld verborgen linkjes te plaatsen naar 'slechte' websites. Door het plaatsen van deze links kan jouw website dus afgestraft worden door Google en minder hoog scoren in de organische zoekresultaten.
Hacking. Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht. Zeker als daarbij lelijke dingen over je gezegd worden die voor jou heel kwetsend zijn.
Ja. Stalking is volgens het Wetboek van Strafrecht een misdrijf. Het wordt omschreven als het wederrechtelijk, stelselmatig, opzettelijk inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de ander. Met het doel om het slachtoffer te dwingen iets te doen, iets niet te doen, iets te dulden of angst aan te jagen.
Fraudehelpdesk en organisatie waarschuwen bij phishing
Wanneer u een valse e-mail krijgt, waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk.
Wanneer u met computercriminaliteit in aanraking komt, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.
Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Bij aangiftes binnen 48 uur kan de politie proberen het verduisterde geld te recupereren. De openingsuren van de commissariaten van Politie CARMA kan je hier terugvinden.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Het blijkt dat e-mail vaak (onbewust) onveilig via een verouderd protocol verstuurd wordt. Dit betekent niet alleen dat berichten gemakkelijk te onderscheppen en te lezen zijn, maar kan er ook voor zorgen dat anderen jouw domeinnaam misbruiken.
Een andere website waarop je kunt nagaan of je e-mail is gehackt, is haveibeenpwned.com. Het woord 'pwned' wordt op het internet en onder gamers veel gebruikt en is slang voor 'owned'.
Onlangs hakte de Hoge Raad deze en een paar andere knopen door. Poging tot uitlokking is strafbaar gesteld in art. 46a Sr: de 'poging om een ander door een der in art. 47, eerste lid onder 2e, vermelde middelen te bewegen om een misdrijf te begaan'.
Misdrijven en overtredingen
In het geval van overtredingen spreken we over licht strafbare feiten. Denk daarbij aan vandalisme, het overtreden van verkeersregels en openbaar dronkenschap. Een overtreding wordt dus gezien als een lichte ordeverstoring, waarbij maximaal één jaar celstraf kan worden opgedragen.