Probeer te ontspannen. Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Volgens Olaf Vrooman, uroloog in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis, moet je je plas daarom eigenlijk nooit langer dan vier uur ophouden, vertelt hij aan Women's Health.
Urge-incontinentie of aandrangincontinentie is vaak een onderdeel van het overactieveblaassyndroom (OAB). Dit is een vorm van urine-incontinentie. Urge is Engels voor behoefte of aandrang. Urine-incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) niet kunt ophouden.
Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas. In bed plassen kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben.
Bel ook uw huisarts als u 1 of meer van deze dingen heeft: U moet heel veel of heel vaak plassen. U heeft pijn of een branderig gevoel als u plast. Er zit bloed bij uw plas.
Normaal gezien plassen mensen 6 tot 7 keer per dag. Vaak is 1 keer hiervan 's nachts. Maar wellicht moet u veel vaker en plotseling heel nodig plassen. Als dat het geval is kunnen er verschillende oorzaken zijn.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan. Bij dikke enkels: leg de enkels omhoog wanneer u ′s avonds in een stoel zit.
Eén keer de plas ophouden zorgt niet direct voor een overactieve blaas, maar doet iemand dit regelmatig en over een langere tijd kan het gevaarlijk zijn. Als mensen hun plas ophouden komt er te veel druk op de blaas. Hierdoor rekt de blaas steeds verder uit en bestaat de kans op een overactieve blaas.
Bel direct uw huisarts als plassen pijn doet en u ook ziek bent. Of als u opeens niet meer kunt plassen. Maak een afspraak bij uw huisarts als er bloed bij uw plas zit of pus uit uw penis komt. Problemen met plassen zijn geen teken van prostaatkanker.
Blaastraining helpt u om de tijd tussen twee toiletbezoeken te verlengen, de blaasinhoud te vergroten en het gevoel van aandrang te controleren wanneer uw blaas onnodig samentrekt. Ook kan blaastraining helpen bij mensen die juist de plas te lang ophouden waardoor ze grote hoeveelheden (>500ml) plassen.
Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht). De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mannen hebben ook last van problemen met de ontlasting (verstopping of verhoogde aandrang). De klachten kunnen ook hinderlijk zijn bij het vrijen.
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van uw plasbuis en blaas. Bij dit onderzoek wordt een kijkbuis (cystoscoop) via uw plasbuis naar uw blaas geschoven. De uroloog kan zo uw plasbuis en blaas bekijken. Na dit onderzoek heeft u een volle blaas.
Bij chronische urineretentie loopt de blaas langzaam vol, en heb je vaak moeite om de blaas leeg te plassen. Je plast dan vaak kleine hoeveelheden, maar de pijn is eerder beperkt. De blaas kan zo vol geraken dat ze overloopt. Dan verlies je urine zonder dat de blaas geledigd wordt (overloopincontinentie).
Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit. ongeveer 100 milliliter gaat met je ontlasting mee, je ademt ongeveer 500 milliliter gewoon uit en je zweet zo ongeveer 500 milliliter uit. Er waar is het water allemaal geweest?
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Sommige mensen produceren 's nachts meer dan 25% van de dagelijkse urineproductie. Dat kan te wijten zijn aan een verminderde nierfunctie, suikerziekte, neurologische aandoeningen, prostaatproblemen of een onderliggende ziekte. Ook je mentale gezondheid heeft invloed op je plasgedrag.
Als je meer drinkt, dan moet je ook vaker plassen en heb je – als je daar toch al last van hebt – ook vaker urineverlies. Ik zie op de poli veel mensen die vaak naar het toilet moeten. Ik laat hen altijd een dagboekje bijhouden. Daaruit blijkt dat de meesten veel te veel drinken.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Blijft er minder dan 250 ml urine achter in de blaas, dan heeft u geen katheter meer nodig. Blijft er meer dan 250 ml urine in de blaas achter of u kunt niet spontaan plassen dan zal er overleg plaatsvinden met de gynaecoloog.