In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.
Ook tijdens ziekte heeft u recht op vakantie. Vraag uw werkgever dan eerst om toestemming. Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte krijgt u uw volledige loon betaald.
Je werkgever mag dus alleen ziektedagen op vakantiedagen inhouden (1) voor zover het de bovenwettelijke vakantiedagen betreffen en (2) voor zover je hiermee hebt ingestemd, voorafgaand bij arbeidsovereenkomst of cao dan wel tijdens of na je ziekte.
Je werkgever mag geen vakantiedagen inhouden tijdens je ziekte zonder jouw (mondelinge of schriftelijke) toestemming. Dat mag alleen als dat in je cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement staat.
Alleen als de werknemer daadwerkelijk in de onmogelijkheid verkeert om de vakantiedagen op te nemen (bijvoorbeeld wegens ziekte), verliest hij het recht op vakantie. In dat geval wordt zijn vakantiegeld uitbetaald voor de dagen die hij niet kon opnemen", vertelt .
Artikel 7:640a BW bepaalt dat de aanspraak op het minimum vakantie uren niet vervalt na 6 maanden in het nieuwe jaar, als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de vakantie op te nemen. Dit is volgens het wetsvoorstel het geval bij langdurig zieke werknemers.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
Je hebt geen recht op onbetaald verlof, het aanvragen ervan gaat altijd in overleg met je werkgever.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof.
Voorbeelden van bijzonder verlof
De begrafenis van een familielid. Jouw eigen huwelijk of het huwelijk van een familielid. Een jubileum van je werk, bijvoorbeeld de dag dat je 25 jaar in dienst bent. Een privé-verhuizing.
Deze dagen moeten verplicht opgenomen worden
Voor werkgevers die nalaten de wettelijke vakantie binnen de voorgeschreven termijn toe te staan, is immers een sanctie van niveau 2 voorzien. Dit is een: Strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro. Of een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Ben je nog langduriger ziek, dan bouw je vanaf de dertiende maand afwezigheid geen vakantierecht meer op voor het volgende jaar. Een voorbeeld: een werknemer die normaal recht heeft op 20 vakantiedagen per jaar wordt ziek op 1 januari 2022 en neemt voltijds ziekteverlof tot 31 december 2022.
Indien je langer dan twaalf maanden na het begin van de arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk werkt, worden de ziektedagen niet meer gelijkgesteld voor de berekening van je vakantierechten. Hierdoor kan het voorkomen dat je bij een langere arbeidsongeschiktheid slechts een beperkt aantal vakantiedagen opbouwt.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Als het niet anders kan en de afspraak is onder werktijd, hoeven werknemers hiervoor vaak geen verlofuren in te leveren. Uw werknemer moet in principe gewoon uren opnemen als hij onder werktijd naar de fysiotherapeut wil gaan.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen. U heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- en pleegzorgverlof. U mag het verlof gespreid over een periode van 26 weken opnemen.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen. Die 20 dagen worden wel in verhouding verminderd als je: deeltijds werkt (bijvoorbeeld door opname van een verlof voor deeltijdse prestaties, een deeltijds zorgkrediet of deeltijds federaal zorgverlof)