Dit is een kleurloos en reukloos gas. Wanneer er voldoende zuurstof is wordt het CO omgezet in CO2 (koolzuurgas).
CO2 is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer mensen en dieren uitademen. Op zichzelf is het niet schadelijk. Wanneer veel mensen zich voor langere tijd in een slecht geventileerde ruimte bevinden, hoopt de uitgeademde CO2 zich op.
Kooldioxide, ook wel koolzuurgas of koolstofdioxide genoemd is een kleurloos en geurloos gas.
Het inademen van CO2 (koolzuurgas) kan levensbedreigend zijn wanneer je een concentratie van meer dan 10% inademt. Adem je een aantal uren een lage concentratie (1- 1,5%) in, dan kun je dit al licht merken.
Je voert lucht door een vloeistof heen. De CO2 in de lucht reageert met de vloeistof en het broeikasgas bindt zich aan de chemicaliën. De lucht gaat, zonder CO2, weer uit de vloeistof. Dat idee wordt al gebruikt; Carbon Engineering bouwt zelfs hele ventilatormuren die op deze manier CO2 uit de lucht halen.
Ventileer de gehele dag; Laat luchtbehandelingskasten buiten werktijden (op lager vermogen) doordraaien, Laat ventilatieroosters geopend o bij afwezigheid ventilatievoorzieningen, open ramen vroegtijdig.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.
Symptomen en alarmsignalen
Er is risico op CO-vergiftiging (CO-intoxicatie) bij onderstaande symptomen of alarmsignalen. Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
Symptomen acute koolmonoxidevergiftiging Meer informatie
Symptomen zijn onder meer (ATSDR, 2012): Bij een milde vergiftiging: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
Koolstofmonoxide of CO is het meest voorkomende giftige gas in huis. Je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet.
Algemeen wordt aangenomen dat een koolstofdioxideconcentratie van minder dan 1000 ppm aangeeft dat de luchtkwaliteit goed is. Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden.
CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een kleur- en geurloos gas dat een natuurlijk en belangrijk bestanddeel is van onze omgevingslucht. Daarnaast komt het ook vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is te vinden in zowel de buitenlucht als binnenlucht.
Inademen: Sufheid, versnellen en verdiepen van ademhaling, licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor, duizeligheid, verwarring en gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
Bij de normale verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of stookolie, ontstaat koolstofdioxide (CO2). Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO).
Samenvattend: doordat er steeds meer koolstofdioxide in de atmosfeer komt die de warmtestraling vanaf de aarde naar de ruimte tegenhoudt, wordt de aarde warmer en ontstaan klimaatveranderingen die direct gevolgen hebben voor de leefbaarheid op aarde.
Koolmonoxide is een zeer giftig en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, hout-, gas- en oliekachel of openhaard. Een groot misverstand is dat koolmonoxide alleen vrijkomt bij verouderde apparatuur.
Bij blootstelling aan zeer hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden.
Tussen november en april gebeuren de meeste ongevallen door CO-vergiftiging. Bij sommige weersomstandigheden worden verbrandingsgassen niet zo goed afgevoerd of is er minder verluchting mogelijk. Die omstandigheden zorgen voor een toenemend risico op CO-vergiftiging.
CO of koolstofmonoxide is een gevaarlijk reuk- en kleurloos gas dat jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als gevolg van een slecht werkende brander, de slechte installatie of onderhoud van uw toestel, of een slecht functionerende schoorsteen.
Hoe helpen bomen bij klimaatverandering
Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat.
Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken. Er hangt dan een bedompte lucht.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.