Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen? Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.
Elastieken moeten elke dag door nieuwe vervangen worden, mits ze niet eerder zijn gebroken of verloren. Zorg er daarom voor dat je ze altijd bij je hebt en kom naar de praktijk om een nieuw zakje op te halen voordat ze op zijn.
Om die ringetjes te kunnen plaatsen moeten we eerst ruimte tussen de grote kiezen en je andere kiezen maken. Dit doen we door een paar kleine elastiekjes tussen je kiezen te zetten. De elastiekjes blijven 1 tot 2 weken zitten en duwen je kiezen een klein beetje uit elkaar.
Het is daarom belangrijk de elastiekjes consequent 24 uur te dragen. Bij het tandenpoetsen moeten de elastiekjes uit en het is goed ze daarna ook te vervangen. De rek van de elastiekjes gaat er bij het dragen uit. Benieuwd hoe de elastiekjes hun werk doen?
Het is aan te raden om minimaal tweemaal daags de elastieken te verwisselen. Tijdens het eten is het verstandig om de elastieken uit te doen. Indien de elastieken vies zijn of knappen, dienen er nieuwe elastieken gebruikt te worden.
Dag en nacht dragen
Om het beste resultaat te bereiken, moeten de elastieken veel gedragen worden. De elastieken doen namelijk pas hun werk zodra ze eenmaal 'op gang' zijn gekomen. Zelfs als je de elastieken maar een paar uur per dag niet draagt, kan het al zijn dat ze helemaal niet werken en je tanden weer terugveren.
Je draagt de elastiekjes altijd, dag en nacht, dus je slaapt er ook mee. Je mag ze met eten inhouden maar lukt dat niet dan doe je ze met eten uit; leg ze op de rand van je bord of in je broodbakje en doe ze na het eten weer in. Doe ze ook uit met tandenpoetsen, je kunt er anders niet goed bij met je tandenborstel.
Draag je elastieken goed!
Al als je de elastieken te weinig draagt zal de behandeling vertraging op gaan lopen en langer duren dan noodzakelijk! Zijn je elastieken op, dan kun je altijd nieuwe afhalen aan de balie van de praktijk!
Beugelfase 3: Finishing (eindfase) Tijdens de finishing (eindfase) buigt de orthodontist de draad zodanig dat de tanden beter in elkaar passen.
Als de elastiekjes geplaatst zijn, kan een drukkend gevoel ontstaan. Doordat de kiezen zich gaan verplaatsen, kunnen de tanden wat gevoelig worden. Dit duurt ongeveer 2 à 3 dagen. Als de pijn te hevig is, kan een paracetamol worden ingenomen.
In veel gevallen worden er bij het plaatsen van een vaste slotjesbeugel aan de zijkant van je tanden ook elastiekjes geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Daarnaast worden ze gebruikt om spleetjes tussen de tanden dicht te maken.
Je elastieken kunnen in het begin moeilijk misschien aan te brengen zijn, maar dit wordt als je wat ervaring krijgt. Je mag ze alleen verwijderen bij het eten of tandenpoetsen. Laat ze in tijdens het snacken. Zorg ervoor dat je de elastieken door nieuwe vervangt direct na de maaltijd en het poetsen.
Zolang de elastiekjes aanwezig zijn, is het verstandig om geen kleverige snoepjes en/of andere kleverige etenswaar te gebruiken. Poets je tanden zoals gewoonlijk, maar vermijd tijdelijk het gebruik van tandenstokers en/of tandfloss.
De slotjes en de draden van een slotjesbeugel zorgen ervoor dat de tanden en kiezen netjes op elkaar komen te staan. Toch kan het gebeuren dat de kiezen met de slotjesbeugel alleen niet helemaal goed in elkaar passen. Daarom zijn elastieken nodig.
Als je ze verkeerd draagt, zullen je tanden de verkeerde kant op schuiven. Dit kan de behandeling ernstig vertragen. Je moet twee keer per 24 uur de oude elastiekjes weggooien en nieuwe in doen. Elastieken worden vrij snel slap en werken dan niet meer goed.
Met eten, drinken en tandenpoetsen mogen de elastieken uit.
Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes. Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Je mag bij het eten en het tandenpoetsen de elastiekjes uitdoen.
Grote driehoeken
Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de hoektand in de bovenkaak, de 1e kleine kies in de onderkaak en de 1e grote kies in de onderkaak. Dit vormt als het ware een grote driehoek. Dit zorgt ervoor dat zowel de kiezen beter in elkaar komen en ook de overbeet minder wordt.
Schaarbeet elastiekje: Dit elastiekje draag je van de buitenkant- boven naar de binnenkant-onder. Driehoekje: Dit elastiekje draag je van de hoektand boven naar de hoektand en de 1e kleine kies onder. Kruisbeet elastiekje: Dit elastiekje draag je van de binnenkant- boven naar de buitenkant-onder.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Koel en donker. Want door warmte en zonlicht drogen ze uit. Dan gaat elke soort elastiek op een gegeven moment verteren en knapt het zodra je er even aan trekt.
We krijgen vaak de vraag: “Mag ik nog wel pizza eten nu ik een beugel heb?” Dat mag zeker, maar snij wel eerst het randje eraf!