De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Toetsenbord. Uit Brits onderzoek bleek in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat zo'n bacteriewalhalla op je toetsenbord omdat er etensresten op terechtkomen wanneer je je lunch achter je computer eet.
Eigenlijk vinden wij ze zelfs de meest bijzondere wezens op aarde. Ze zijn overal: in de grond, in water en voedsel, in de lucht en ja ook op jouw toetsenbord zitten er ontelbaar veel. En let op, zonder bacteriën zou er niet eens leven op aarde zijn.
Bacteriën komen op zeer veel plaatsen voor, maar 90% huist diep onder de grond, voornamelijk onder zee. Ook bekend is dat sommige bacteriën die normaal op planten leven, tijdelijk kunnen overleven in een extreme omgeving als donderwolken.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
De meeste bacteriesoorten groeien het beste bij een pH van 7. Maar tussen 6 en 8 is de groei van bijna alle micro-organismen mogelijk, omdat de daarvoor nodige enzymen in dit gebied het beste werkzaam zijn. Beneden pH 6 wordt de groei van de meeste micro-organismen geremd.
Naast de E. coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie: staphylococcus saprophyticus, enterococcus faecalis, proteus mirabilis en klebsiella.
In je mond leven ongeveer tien miljard bacteriën verdeeld over 700 verschillende soorten. Net als de rest van het microbioom is de mondmicrobiota uniek per persoon. De samenstelling is afhankelijk van temperatuur, leeftijd, zuurgraad (pH) en je speeksel.
Eet gefermenteerde producten Melkwei, zuurkool, brooddrank, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, Biogarde, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé en kombucha bevatten alle goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Je wilt het misschien niet weten, maar op elke vierkante centimeter op jouw smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Dit zijn vooral huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen.
De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.
Wat is nodig voor groei van micro-organismen? Micro-organismen hebben meestal de volgende drie factoren nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen: vocht, voedsel en een goede temperatuur. Wanneer die drie condities aanwezig zijn (en dat is bij veel arbeidsprocessen het geval) kunnen de micro-organismen welig tieren.
Het fast food voor microben is te vinden in de keuken. Micro-organismen vinden hier voeding in overvloed, maar ook vocht en warmte. Stilstaand water en opgehoopte etensresten in vaatwassers vormen een waar paradijs voor microben.
Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
Regelmatig uw handen te wassen, bijvoorbeeld na gebruik van het toilet. Goede hoesthygiëne toe te passen: hoest in een papieren zakdoek, gooi de zakdoek weg desinfecteer daarna uw handen. Bij het verlaten van de kamer altijd uw handen te desinfecteren. Niet met uw handen aan wonden, infusen en katheters te komen.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Bacteriën worden dus wel degelijk ouder maar, in tegenstelling tot mensen, hebben ze geen last van deze ouderdom zolang ze zich in een aangename omgeving bevinden. Daarom kunnen we besluiten dat bacteriën onsterfelijk zijn, maar niet onoverwinnelijk. Hou ouder ze worden, hoe kwetsbaarder ze zijn.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Slechte bacteriën zijn de bacteriën waar we ziek van kunnen worden en die er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het eten bedorven raakt. U wordt ziek als u grote hoeveelheden slechte bacteriën binnenkrijgt of als uw immuunsysteem niet goed functioneert.
Hoe wordt u ziek van een bacterie
Toch kunt u wel ziek worden van een bacterie. Dat gebeurt wanneer een bacterie zich vestigt op een plek waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dit kan in het lichaam zijn, bijvoorbeeld in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten.