Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen. Ook na de verwerking kunnen technische onderhoudsdiensten op het dak wandelen voor onderhoud aan zonnepanelen, airco en andere technische installaties.
Om PIR spouwplaten te bevestigen gebruikt u spouwankers. Met deze spouwankers kunt u PIR platen op alle type binnenmuren monteren. Ons spouwankerssysteem zorgt voor een constructieve verankering tussen binnen- en buitenmuur en houdt de isolatiematerialen stevig op hun plaats.
Isoleren van houtskeletbouw
De isolerende oplossingen van Kingspan zijn bij uitstek geschikt voor houtskeletbouwconstructies. De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen.
PIR platen hebben namelijk een isolatiewaarde van 0,022-0,025W/mK. Dit maakt de platen geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo wordt PIR gebruikt voor het isoleren van platte daken, spouwmuren, zolderisolatie, maar ook als vloerisolatie.
PIR platen direct tegen dakbeschot plaatsen
Als u van binnenuit gaat isoleren, plaatst u de PIR dakisolatieplaten simpel tegen de binnenkant van het dakbeschot. U kunt kiezen voor schroeven of verlijmen en doordat de platen gemakkelijk op maat te maken zijn, is de klus nog snel geklaard ook!
Tijdens het productieproces van PIR platen worden er drijfgassen gebruikt waardoor er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal ontstaan, wat vergelijkbaar is met PUR. PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Voor- en nadelen PIR isolatieplaten
Vochtbestendig: het materiaal neemt geen vocht op en kan daarom prima in vochtige condities worden gebruikt (bv. platte daken, spouwmuren…). Geen dampscherm nodig: in veel gevallen zijn de platen reeds voorzien van een dampscherm en heb je dus geen apart dampscherm meer nodig.
PIR-isolatie is ook bestand tegen vocht, wat betekent dat het niet zal rotten of schimmelen. Een ander voordeel van drukvast isolatiemateriaal is dat het een lange levensduur heeft en geen onderhoud vereist. Het is ook brandveilig en kan worden gebruikt in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
PUR/PIR: één van de uitblinkers op isolerend vermogen. PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.
Met PIR spouwplaten bereikt u met een geringe dikte een bijzonder hoge isolatiewaarde. Wilt u de PIR platen gebruiken bij de renovatie van uw woning, dan kunt u er voor kiezen deze tegen de gevel aan te plaatsen, of juist tegen de binnenmuur aan.
PIR platen kunnen goed tegen vocht, dus ook regen is geen enkel probleem. De vormvastheid van PIR isolatie is een goede eigenschap van dit isolatiemateriaal. Omdat het een sterke, geperste materiaalsoort is, is het drukvast en kunt u er gewoon op lopen.
Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert.
Isoleren van een plat dak
Wordt gewerkt met isolatiemateriaal dat niet voorzien is van een gecoate aluminiumlaag dan moet gebruik gemaakt worden van een waterdampdichte plastic folie, zoals PE folie of beter Miofol 125 AV (rechtstreeks op het dakbeschot).
Isolatieplaten prijs
Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
PIR isolatie heeft een hoge levensduur welke een positieve invloed heeft op uw woon- en leefomgeving. PIR isolatie heeft tevens een hoge beloopbaarheid, wat zeer gunstig is voor het aanbrengen en onderhouden van de isolatie van platte daken.
PIR is geen echt duur isolatiemateriaal, maar ze is ook niet goedkoop. Ze is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk duurder in vergelijking met glaswol. Indien we de prijsopbouw van PIR isolatiemateriaal van naderbij gaan bekijken zien we dat deze voor het overgrote merendeel bestaat uit de arbeidskosten.
PIR scoort op alle vlakken beter dan PUR. PIR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde en een en grotere resistentie tegen vuur. Daarnaast is PIR-isolatie ook steviger en stabieler dan PUR-isolatie.
Ja, PIR platen zijn drukvast. De platen zullen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. De druksterkte van een PIR plaat is echter niet zo hoog als die van XPS platen.
Een plaat die watervast verlijmd is krijgt meestal de aanduiding WBP mee. WBP staat voor Water Boiled Proof. Een WBP-plaat is geschikt voor exterieurwerk. Een van de meest bekende exterieur multiplex platen is de Okoume plaat.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR dakisolatieplaten. U kunt in onze webshop deze platen aanschaffen. De speciale laag op de platen zorgt voor een optimale hechting van de lijm. Onder de isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.