Een cappuccino bestaat voor 1/3 uit espresso, voor 1/3 uit warme melk en voor 1/3 uit melkschuim.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Er is geen omrekentabel, je moet het aan je smaak en servies aanpassen. Bij een Jura heb je ca. 80 ml koffie nodig en zo'n 13 seconden melkschuim om aan een juiste eindtemperatuur te komen.
Volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk - al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuimconsistentie te verkrijgen. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd.
Met de Jura E6 kun je wel cappuccino maken. Dit is de enige soort koffie met melk of melkschuim die je kunt maken. Tijdens het zetten van de cappuccino blijf je bij het apparaat. Je moet de knop voor het melkschuim open en dicht draaien op het moment dat de Jura E6 dit aangeeft.
Volg de instructies voor jouw espressomachine om de filter met gemalen koffie te vullen en de filterdrager in de machine te draaien. Nu is het tijd om de melk op te schuimen. Giet de melk van je keuze in een gekoeld metalen kannetje. Wij raden aan om de kan ongeveer voor 1/3 te vullen met koude, volle melk.
De kop tot de helft vullen
Draai voordat je gaat schenken de koffie en de gestoomde melk een paar keer rond (walsen) in de kop en de melkkan. Houd de kop een beetje schuin met de kan een stuk boven de kop en schenk de melk hoog door de koffielaag heen. Maak bij het schenken een draaiende beweging (zie video 0.35).
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Doe de (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan. Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
Hoe groot is een cappuccino kopje? De inhoud van een cappuccino is ongeveer 120 ml. Hierbij is de schuim niet meegeteld. Het perfecte cappuccino kopje heeft een inhoud van 150 tot 200 ml.
Professionele JURA koffiemachines
De JURA X8 is perfect voor middelgrote organisaties die ongeveer 80 kopjes koffie per dag zetten. De allergrootste koffiemachine is de JURA Giga X8c, die geschikt is voor 150 kopjes koffie per dag.
Per kopje koffie wordt 9 gram gemalen koffie gebruikt. Het reservoir is niet groot, maar dat zorgt ervoor dat je niet lang koffiebonen in het reservoir hebt, waardoor de bonen oud worden en aroma verliezen.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Kies dan voor een grote koffiebeker tussen de 420 en 500 ml. Een kleine koffiebeker to go is beter geschikt voor een gewone koffie of een cappuccino. Ben je een espresso liefhebber? Kies dan voor een koffiebeker tot 100 ml.
De melk moet perfect worden gemengd met de koffie. Zo wordt de smaak goed opgenomen in de koffie. Als het lepeltje op de koffie blijft liggen, is de schuim eigenlijk te dik. De beste melk voor cappuccino is volle melk.
Cappuccino met halfvolle of magere melk
De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken. Aan volle melk zijn extra eiwtten toegevoegd, waardoor dit nog beter schuimt.
Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie.
Gebruik Lattiz om je melkkan te vullen melkschuim en wals het goed. Schenk wat schuim weg om de eerste cappuccino in te kunnen schenken. Schenk daarna het schuim terug in de kan. Wals het goed en schenk de tweede cappuccino uit.
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Melk opschuimen
Schenk de melk in de kan, ongeveer tot aan het tuutje. Zorg ervoor dat je een goede hoeveelheid melkschuim hebt, net zoals bij een cappuccino. Schenk de melk over in een tweede kan, zodat het schuim en de melk goed in verhouding zijn.
De melk wordt eerst gestoomd en geserveerd in een groot glas. Vervolgens wordt de vers gezette espresso langzaam op het melkschuim gegoten.