Na slechts 24 uur zonder slaap merk je al een cognitieve dip: je geheugen wordt onbetrouwbaar, je gedachten worden sloom en het wordt lastig om een gedachte in je hoofd vast te houden. Je beoordelingsvermogen wordt aangetast en je vermogen om keuzes te maken gaat achteruit.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Zorg voor voldoende slaap
Dat kan voor één nachtje misschien geen kwaad, maar op lange termijn worden meer honger, een grotere kans op verkeersongelukken, een slechter immuunsysteem, een slechte concentratie en hallucinerende effecten weggeschreven op te weinig slapen.
Volgens De Wetenschap en de Volkskrant is te weinig slaap nog altijd beter dan totaal geen slaap. Op het moment dat we wakker zijn, maakt ons lichaam adenosine aan. Een stof die ervoor zorgt dat ons functioneren minder scherp wordt.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken. '
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Drink genoeg water
Als je moe bent vergeet je al snel te drinken – behalve koffie dan. Van zelfs al een lichte dehydratie – of uitdroging – word je extra moe. Laat je op die slaperige dag dus vergezellen van een flesje water en vul die regelmatig bij.
Dat record is nu in handen van de Amerikaan Randy Gardner, die in 1964 op 17-jarige leeftijd 11 dagen lang wakker bleef. Dit extreme slaaptekort zorgde wel voor veel problemen, waaronder hallucinaties.
Een nachtje doorhalen zorgt voor een hormonale disbalans en eentje waar je maag niet heel gelukkig van wordt. De balans tussen leptine en ghreline raakt verstoord en laten dat nu net de hormonen zijn die je gevoel van honger en verzadiging beïnvloeden. Het resultaat: je hebt sneller honger na een nacht niet slapen.
Je lichaam slaat zijn herstelperiode over.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Werken zonder slaap
De hoofdpunten: koffie in je lichaam, zonlicht op je hoofd, je belangrijkste taken eerst, een lichte lunch en de perfecte powernap om een uur of 2. De laatste tweeënhalf uur zijn je hersenen wel ongeveer gekookt en werk je dus aan de taken waar je de minste concentratie voor nodig hebt.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
De beste nachtrust
Kortom, uitslapen kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals obesitas, mentale gezondheidsproblemen en verstoring van onze interne biologische klok. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het krijgen van voldoende slaap en niet te lang slapen.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Een volwassene heeft gemiddeld 2 uur diepe slaap nodig per nacht.
Het lijkt zo onschuldig, maar te laat gaan slapen, is slechter voor je gezondheid dan je denkt. Wie onregelmatig slaapt heeft namelijk veel meer kans op een hoge bloeddruk. En daarvoor hoef je niet heel gek te doen: een half uur eerder of later in slaap vallen dan gemiddeld is al slecht voor hart en bloedvaten.
Eet slim
En je kan natuurlijk een broodje hagelslag naar binnen schuiven, maar als je slecht geslapen hebt, doe je er vooral goed aan om gezonde vetten, vezels en eiwitten binnen te krijgen. Dus denk aan havermout met appel of kipfilet, avocado of een eitje.