Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
De gemiddelde prijs van steenwol isolatie ligt tussen de €10 en €17 per m². Hierdoor is de prijs van steenwol relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld pur isolatie. De prijs van steenwol isolatie in jouw woning is onder andere afhankelijk van de dikte en de kwaliteit.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol.
55 jaar mee. Wie glaswol gebruikt om z'n woning te isoleren, wordt niet teleurgesteld. En niet alleen omdat het materiaal een uitstekende thermische, akoestische en brandveilige isolatie garandeert! Glaswolisolatie presteert na 55 jaar immers nog even goed als bij de plaatsing, en waarschijnlijk nog een stuk langer.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Steenwol heeft een hoog rendement qua isoleren, maar is niet bestand tegen vocht. In uw kruipruimte, waar er een grote kans is op stijgend grondwater in de wintermaanden, kan er dan een vochtprobleem ontstaan. Vocht in uw kruipruimte kan zorgen voor schimmels en kan schade aanbrengen aan uw vloer.
ROCKWOOL steenwol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Het isolatiemateriaal behoudt zijn uitstekende isolerende werking en de kwaliteit blijft constant hoog gedurende de gehele levensduur van een gebouw.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Ondanks alle voordelen heeft het gebruik van glaswol ook nadelen. Het materiaal is vochtgevoelig en als het nat wordt, verliest het een deel van zijn isolatiewaarde. Sterker nog, glaswol kan inzakken waardoor delen van uw spouw niet meer geïsoleerd zijn.
Het verschil tussen rotswol en glaswol
Glaswol is zeer licht en flexibel waardoor het zeer makkelijk verwerkbaar is. Rotswol of steenwol is wat stugger naar verwerkbaarheid toe, maar is vochtbestendiger en brandvaster dan glaswol.
In vergelijking met vele andere materialen is de isolatiewaarde van steenwol erg goed. De waarde is vergelijkbaar met glaswol. En dankzij de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen is dit isolatiemateriaal dan ook ideaal voor woningisolatie.
Moet u het natte isolatiemateriaal vervangen? De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch.
Glaswol in dekens en platen
Je moet wel oppassen dat het materiaal niet nat wordt. Het is weliswaar waterafstotend, maar als het nat wordt verliest het snel z'n isolerende waarde.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.
Glaswol wordt op veel plekken in verschillende vormen gebruikt als isolatiemateriaal of lichtgewicht bouwmateriaal. Dit wordt gebruikt voor zowel industriële doeleinden als in huis. Als je ermee werkt dan kunnen er glaswol-splinters in je huid blijven steken die irritatie en jeuk kunnen veroorzaken bij het isoleren.
Conclusie. Al met al bevat Glaswol geen kankerverwekkende stoffen. Let wel op, van glaswol is het wel mogelijk om lichte jeuk en irritatie aan de huid (dit wordt steeds minder) te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om glaswolvezels in de luchtwegen te krijgen wanneer je het inademt.
De dikte van de isolatie hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Zo zal je met glaswol al gauw 14 tot 16 cm. dik moeten isoleren om aan een Rd waarde van 3.5 te komen, terwijl je met PUR al toe kunt met een dikte van 9 tot 11 cm.
Glaswol wordt vooral gebruikt als thermische en akoestische isolatie binnenshuis. Hellende daken, onder houten vloeren en in de binnenmuren zijn de vaakst voorkomende toepassingen. De reden dat glaswol voornamelijk binnen gebruikt wordt is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht.
Net als steenwol ontbrandt glaswol pas bij een hoge temperatuur. Bij een temperatuur van 700 °C is glaswol isolatie brandbaar. Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen.