Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij.
Zout beter voor het bestrijden van onkruid dan azijn. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om het onkruid tussen de tegels in bedwang te houden.
Gebruik een onkruidverdelger
Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree verwijder je snel en doeltreffend met een totale onkruidverdelger. Dit soort onkruidverdelgers is niet-selectief, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Het is aangeraden om onkruid zo snel mogelijk te verwijderen, want het steelt al de voedingsstoffen die bloemen en planten nodig hebben. Daarnaast zul je de behandeling regelmatig moeten herhalen om je tuin onkruidvrij te houden.
Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Het hete water kan met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of handspuitbalk worden gesproeid.
Spuit de schoonmaakazijn van boven naar beneden over je badkamertegels. Laat de azijn ongeveer 15-30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn heeft namelijk de goede eigenschap kalk en vet op te lossen, maar heeft hier wel een beetje tijd voor nodig.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.
Waarom werkt zout goed bij warmte? Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen. Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Wat gebeurt er als je azijn gebruikt tegen onkruid
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
De volgende stap is het gebruiken van een onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Het is geschikt voor het invoegen van alle soorten sierbestrating. Door de fijne korrel is onkruidwerend voegzand ook erg goed te gebruiken in smalle voegen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Dit ouderwetse schoonmaakmiddel, dat voor veel doeleinden in het huishouden gebruikt kan worden, blijkt ook hét middel voor het verwijderen van groene aanslag op terrastegels. Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating.
In de meeste gevallen zal azijn de groene aanslag op het terras verwijderen. Als het terras erg vuil is of als de groene aanslag sterk verankerd is, kun je een krachtiger mengsel van azijn en water gebruiken. Houd er echter rekening mee dat te veel azijn schade aan het terras kan veroorzaken, dus gebruik het met mate.
Onkruid doden met kokend water
Het water is namelijk zo heet dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen, waardoor de plant afsterft. Één keer water gieten is niet voldoende; pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Onkruidverdelgers met glyfosaat zijn verboden: welke alternatieven zijn er? Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen niet meer verkocht worden.
De Kinzo Garden onkruidbrander - 2000W - tot 650°C - hebben wij geselecteerd als beste onkruidverwijderaar door middel van het wegbranden van onkruid. Deze onkruidbrander is elektrisch en daarmee milieuvriendelijk. Ook werkt hij erg effectief doordat hij vlammen tot 650 graden kan afgeven.