Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje.
Powernaps van 30 tot 60 minuten
Een powernap mag ook langer dan twintig minuten duren. Hoe langer je dutje duurt, hoe meer het je geheugen stimuleert en je creativiteit vergroot.
Toch kunnen korte dutjes (power naps) ook een effectief middel zijn om jezelf weer op te laden. 20 á 30 minuten slapen, heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals het boosten van zowel je mentale en fysieke prestaties. De sleutel tot succes, is volgens Gradner om je dutjes kort en krachtig te houden.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Wat is een powernap bij baby's? Een powernap is een kort dutje van 10 tot maximaal 25 minuten. Dit dutje is bedoeld om eventjes op te laden zonder het ritme te verleggen.
Het is verstandig het middagdutje geleidelijk aan af te bouwen. Om het slaapje af te bouwen, maak je het bijvoorbeeld telkens een kwartier korter. Breng je kind dan 's avonds wel wat eerder naar bed. Een andere manier om het middagslaapje peuter af te bouwen, is je kind om de dag 's middags te laten slapen.
Het middagslaapje leidt niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kan zorgen voor een slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt. Middagdutjes werden lang aanbevolen omdat ze de ontwikkeling en de gezondheid van een kind zouden verbeteren.
Wanneer afscheid te nemen van de slaapzak
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
3 signalen dat je dreumes toe is aan 1 slaapje
Je kind is minder moe rond bedtijd en/of minder moe rond middagdutje. Je kind wordt vroeg(er) wakker. Je kind wordt opeens weer vaker wakker in de nacht.
Éen van de grootste factoren bij vroeg wakker worden is de routine overdag. Baby's en peuters hebben maar een bepaalde hoeveelheid nodig in een periode van 24uur. Dus als ze overdag te veel slapen kan het goed zijn dat de 's morgen vroeg(er) wakker worden, simpelweg omdat ze niet moe genoeg zijn.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Baby's van die leeftijd maken overdag veel mee en verwerken dat 's nachts. Zij kunnen gaan dromen en bang wakker worden. Kinderen van 1 jaar oud slapen gemiddeld zo'n 8 tot 9 uur achter elkaar door. Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van 1,5 tot 2 uur.
Waarschijnlijk slaapt je baby overdag zo'n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en 's nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 – 12 uur.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vind je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap. Maak je baby dus wakker als hij na 09.00 uur doorslaapt.
Als je baby op elk moment vanaf 6 uur 's ochtends wakker wordt, dan is dat heel normaal. Het is vroeg, ja, maar normaal. Ook hier is soms iets in aan te passen, maar er zijn ook baby's die van nature vroege vogels zijn.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
Dreumessen en peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Dreumessen kunnen vanaf ongeveer anderhalf hun ochtenddutje overslaan, en inruilen voor een lange middagslaap. Peuters gaan normaal gesproken tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden wakker tussen 6.00 en 8.00.
Een slaapje van 30 tot 45 minuten klinkt misschien kort, maar voor de meeste kinderen is dit echt genoeg om vrolijk en energiek te zijn tot aan de volgende dut. Het ochtendslaapje kort houden heeft een aantal redenen: Overstap van 2 dutjes naar 1 dutje gaat soepeler.
Op de dagen dat je dreumes geen ochtenddutje doet kan je het middagslaapje iets eerder laten beginnen en hem iets later naar bed laten gaan. Je dreumes kan na een goede middagdutje nu ongeveer 4 uur tot 4 uur en 30 minuten wakker blijven. Vanaf deze leeftijd kan een dutje na 15.30 uur voor slaapproblemen zorgen.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.