Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten. Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat.
Hoe verloopt het paren bij honden? Het paren gebeurt na een korte paringsdans waarbij het mannetje aan de vulva van het teefje snuffelt. De daad zelf duurt vervolgens ongeveer twintig minuten: het mannetje kruipt op het vrouwtje en zodra de erectie ingebracht is, draait hij zich om zodat ze zich rug aan rug bevinden.
Extra regels voor honden en katten
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.
Antwoord van Nishati. Hallo, Per reu zal dit verschillend kunnen zijn maar in het algemeen is het geen goed idee om een reu zó vaak achter elkaar te laten dekken. De kwaliteit van het sperma kan dan flink verminderen en bovendien moet het zich herstellen na een dekking.
Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat. Deze “koppeling” kan soms wel 5-45 minuten duren.
Vaststellen dracht
De dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen (59-67 dagen). Vanaf dag 28-30 kan de dracht worden vastgesteld met behulp van een echo en vanaf dag 49 door middel van een röntgenfoto. Tussen de 28-32e dag na de dekking kan de dracht soms vastgesteld worden door buikpalpatie.
Vanaf 25 dagen na de dekking, kan de dierenarts via een echo vaststellen of uw hond drachtig is. Zorg ervoor dat u vanaf dit moment alle benodigdheden in huis heeft. Denk hierbij aan een werpkist en een warmtelamp. Houd uw hond rustig en zorg dat ze genoeg te eten krijgt zodat de ongeboren pups goed kunnen groeien.
Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten.
Als uw hond een nestje heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat de pups voor ze 7 weken oud zijn gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chippen kan gebeuren door een dierenarts of een beroepsmatige chipper, bijvoorbeeld een chipper van de Raad van Beheer.
Tijdens het eerste nestje van de teef kan dit 36 uur duren, latere nesten zal dit ongeveer 6-12 uur duren. Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas. De teef begint nu met het persen tijdens de weeën.
Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op een naderende geboorte. Sommige teven tonen dit al enkele dagen van tevoren. Veel teven hebben op de dag van de geboorte een verminderde eetlust en urineren en/of defaeceren frequent. Sommige teven braken kort voor of zelfs tijdens de uitdrijving.
Om te controleren of ze klaar is met bevallen en of er geen puppy's meer in de baarmoeder zitten, moet je aan de buik van je hond voelen. Door de huid heen kan je de harde massa van een pup perfect voelen als er nog steeds een geboren moet worden.
Een bevalling duurt meestal 3 tot 12 uur en verloopt in drie fasen. De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
De hik komt bij vrijwel elke hond voor en ontstaat door een samentrekking van een spier in de buik. Deze spier wordt ook wel het middenrif genoemd en is de spier die zorgt voor de scheiding tussen de buik en borstholte. kleine honden van verschillende hondenrassen kunnen er last van krijgen.
Wanneer dekken? Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
Het is aan te bevelen, zeker bij dominante dieren, om de uitgekozen reu en teef kennis te laten maken, bijvoorbeeld door samen een wandeling te maken. Je merkt dan of ze elkaar liggen. Als dat niet zo is, kun je de dekking beter niet door laten gaan.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
De meeste teven zijn rustiger en minder dominant dan reuen. Teven zijn 2 keer per jaar zo'n 2 tot 3 weken loops. In deze periode moet alle contact met reuen worden vermeden.
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die tijdens een paring bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning. Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.