Water. Ook vlinders drinken water, net als wij. Ze kunnen dat alleen niet uit een gewone waterbak halen. Wat wel werkt is een bakje met zand dat je elke dag nat maakt.
Vlinders voeden zich gewoonlijk met nectar uit bloemen, maar in geval van nood kunnen ze snel suikerwater drinken.
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel. Atalanta's en dagpauwogen bijvoorbeeld zijn dol op rottend fruit. In het najaar zijn ze vaak te vinden in boomgaarden, waar rottend fruit op de grond ligt. Ook zijn deze vlinders gemakkelijk te lokken met wat rotte appels of pruimen in de tuin.
Kom je een vlinder tegen in huis, zet hem dan vooral buiten. Bijvoorbeeld onder een afdakje, in een schuurtje of in een holle boom. De vlinder kan je het beste vangen met behulp van een glas zodat hij zo min mogelijk beschadigt.
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De eerste dagen hebben de vlinders vaak nog geen honger, omdat ze als rups al zoveel blaadjes hebben gegeten.
Vlinders voeren
Kunstnectar is makkelijk te maken door 9 delen water te mengen met 1 deel suiker. Laat het even koken zodat alle suiker oplost en laat het afkoelen. Doe de spons op een bord en giet er de suikerstroop over. De spons kan je daarna ophangen aan een touwtje of op het bordje presenteren.
Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is! Zet de schaal lekker in de zon, want daar houden vlinders van.
Eerst langzaam, één liter per 2 à 3 dagen zodat de cellen waar jonge bijen uitlopen kunnen worden gevuld. Dat doe ik zo'n 3 keer. Daarna krijgen ze 2 liter per keer ook weer met een tussenpoos van 2 à 3 dagen en maak ik de kan leeg.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).
Loslaten in de huiskamer e.d. lijkt een goed idee, maar vlinders kunnen al vrij snel verdwijnen achter banken, kasten, boeken, gordijnen en nooit meer teruggevonden worden. Dit is dus niet aan te raden. De vlinders dienen op de juiste temperatuur gehouden te worden om voortplanting mogelijk te maken.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
Vooral op het vlak van de liefde ben je in staat de ziel van de ander te herkennen en het innerlijk weten te ervaren dat die ziel de gene is die bij je hoort. De vlinder, wit en/of kleurrijk komt jou een heel mooie boodschap brengen, De erkenning geven voor de weg die jij hebt afgelegd, doorleeft en doorstaan.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
De kleinste vlinder is slechts 1,2 millimeter lang
Microvlinders bestaan al zo'n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z'n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld.
Vlindersoorten die als vlinder overwinteren zoeken beschutte plekjes op. Vaak verschuilen ze zich op rommelzolders, in schuurtjes of tussen de bladeren. U kunt de vlinders dus een handje helpen met een vlinderkast.
Wat eten vlinders en nachtvlinders? Vlinders en nachtvlinders hebben hetzelfde eetpatroon waardoor zij ook dezelfde soort tong hebben, ze hebben een puntvormige snuit en opgerolde tong waarmee ze gemakkelijk de nectar uit de bloemen van waterplanten kunnen zuigen, vooral moerasplanten hebben grote kleurrijke bloemen.
Ruiken gaat bij vlinders niet via de neus want die hebben ze niet. Ze kunnen ruiken met hun voelsprieten, maar ook via ruwe haartjes die aan de poten zitten.
Het beste dat u kunt doen is de vlinder oppakken en koud weg te zetten, onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen. Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken.
Rupsen zijn heel kieskeurige eters; de rupsen van het groot koolwitje eten allerlei soorten kool, zoals spruitkool, bladeren van bloemkool, boerenkool, witte kool en koolzaad. Het is belangrijk dat de bladeren vrij zijn van bestrijdingsmiddelen.
Uit de eitjes komen jonge rupsen: mannetjes en vrouwtjes. Meestal is dit onderscheid niet te zien. Een deel van deze rupsen groeit uit tot 'volwassen rups' en gaat verpoppen. Tenslotte kruipt er een vlinder uit de pop.