Doorsnee genomen moet u denken aan een verhouding van ongeveer 1 deel kefirkorrels op 8 delen melk.
Rekenvoorbeeld waterkefir bereiding. Een voorbeeld: u hebt 20 gram waterkefirkorrels ontvangen. Om één liter drank te maken hebt u echter 100 gram nodig. 20 Gram is 1/5 van 100 gram, dus u hebt ook 1/5 nodig van 1 liter = 2 deciliter (of 200 cc, dat is hetzelfde).
Eigenlijk heb je maar 2 dingen nodig. Kefirkorrels en melk. Het liefst biologische volle melk maar halfvolle werkt ook. Je kunt ook andere soorten dierlijke melk gebruiken als geitenmelk, schapenmelk of paardenmelk.
Hoe krijg je dikke melkkefir
Dit kan worden verkregen door het gebruik van melksoorten die van nature meer vet bevatten, zoals schapenmelk of volle koemelk (3,5% vet). Ten tweede kun je een dikkere kefir krijgen door het bereiden van de melk voordat de kefirbacteriën worden toegevoegd.
Doe in de weckpot: 1 liter (bron)water. Ongeveer 100 gram kefirkorrels. Tussen 30 tot 80 gram (naar smaak) biologische suiker, rietsuiker, oerzoet, Ahornsiroop, vruchtensuiker of Diksap als zoetmiddel.
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag. Therapeutisch advies voor de verbetering van maag en darm is minimaal 3 glazen per dag.
Vaak worden citroen en vijgen toegevoegd. Het is echter geen vereiste om een citroen toe te voegen. Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen.
Het kan geen kwaad, maar is wel een teken dat u de kefir te lang hebt laten staan (langer dan 2 dagen in ieder geval, uitgaande van juiste verhoudingen). De smaak wordt daardoor ook negatief beïnvloed; het smaakt bitterder/zuurder.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
Kefir bevat veel meer probiotica dan Yakult en andere probiotica drankjes. Daarnaast bevat kefir ook belangrijke gisten en heeft het geen toevoegingen. Kefir kan helpen bij het verminderen van darmklachten, want de bioactieve stoffen hebben een positief effect op de darmgezondheid.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Het principe van de bereiding is gelijk. Ook Kefir en karnemelk zijn het resultaat van fermentatie, waarbij bacteriën er voor zorgen dat melksuiker (lactose) wordt omgezet naar goede melkzuren. Het verschil zit echter in het soort bacterie dat wordt gebruikt.
Inderdaad, kefir moet je voeden met suiker. Dit kan biologische suiker zijn, rietsuiker, diksap, oerzoet, maar het stond mij inderdaad ook een beetje tegen. Maar kefir heeft suiker nodit om te groeien.
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Beide dranken zijn het resultaat van fermentatie en zijn beide gezond voor de darmen. Het is echter wel zo dat je zuivel goed moet kunnen verdragen ondanks dat kefir en karnemelk bij zuivelintolerantie beter wordt verdragen omdat de lactose omgezet wordt door fermentatie .
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Niet alleen corrossie en weglekken metalen deeltjes, maar ook opbouw van een slijmlaag (van bacteriën) met vervuiling op de ontstane microscopisch ruwere plekjes. Voor uw gezondheid is het dus beter om met kunststof zeven (ook hout en glas) en ander keukengereedschap te werken.
Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is.
Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.
De kefir kan zo twee weken staan. Wil je de kefirkorrels weer gebruiken? Spoel dan de korrels af en bereid de drank voor zoals je gewend was te doen. De eerste liters zullen waarschijnlijk zuur smaken, maar langzaam zal de kefir zijn smaak weer terugkrijgen.
Rietsuiker: Ideale voeding voor waterkefir. Het is ideaal als voedingsbron voor waterkefir, of als alternatief voor geraffineerde witte suiker. Het bevat nog redelijk wat mineralen die waterkefir ook graag gebruikt en ook nodig heeft.
Hieronder vind je het traditionele recept met vijg en citroen (in de simpelste versie, tibico, gebruik je alleen suiker en water). Doe de fruitkefirkorrels in de schone pot. Voeg de lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de doormidden gesneden gedroogde vijg of rozijnen toe. Schenk het water er al roerend bij.
Vers fruit Gedroogd fruit is beter, omdat dit veel meer fruitsuikers bevat. Maar er kan ook gerust vers fruit worden toegevoegd en het wint enorm aan smaak wanneer er vers fruit wordt toegevoegd. Gebruik fruit dat genoeg suikers bevat (dus rijpe en smaakvolle vruchten), zoals ananas, mango, banaan, etc.
Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt.