Als je minuren hebt opgebouwd op jaarbasis, mag je deze binnen de daaropvolgende zes maanden inhalen. Maar dat is geen harde eis. Als het niet lukt, vervallen ze en komen ze voor rekening van je werkgever. Dit geldt ook voor minuren die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis.
Vooral in cao's is vaak afgesproken wat de regels over min-uren zijn. In veel cao's staat dat opgebouwde min-uren binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar moeten worden ingehaald. Als dit niet gebeurt, komen de min-uren na deze periode te vervallen.
Uw werkgever moet meestal het loon betalen over de uren in uw contract. Dit geldt ook als u niet bent ingeroosterd. Deze uren die u niet heeft gewerkt, heten minuren. Soms mag uw werkgever deze minuren verrekenen met uw laatste loon.
Minuren zijn de uren die minder lang worden gewerkt dan dat afgesproken is in het contract. De uren die een werknemer werkt worden geregistreerd in een urenregistratie. Elke werknemer heeft een minimum aantal uren waaraan voldaan moet worden volgens het opgezette contract met de werkgever.
De werkgever mag daarnaast geen minuren doorschuiven naar het volgende jaar; aan het eind van het kalenderjaar worden de minuren kwijtgescholden die niet aan jou verwijtbaar zijn. Je kan ook niet verplicht worden salaris of vakantiedagen in te leveren als compensatie voor minuren.
Volgens de wet mag je werkgever je minuren in principe niet zomaar verrekenen met vakantiedagen, tenzij er iets anders over is afgesproken in de geldende cao . Ondanks dat het in principe niet zomaar is toegestaan, kun je wel afspraken maken met je werkgever over het verrekenen van minuren met vakantiedagen.
Minuren betalen aan uw werkgever? Uw werkgever moet zorgen voor voldoende werk. Het is zijn risico als er (tijdelijk) minder werk is. Meestal gebeurt er bij ontslag daarom niks met uw min-uren.
Volgens de wet heeft een werkgever de verantwoordelijkheid om een werknemer op het saldo aan minuren te wijzen en moeten zij de professional de mogelijkheid geven deze in te halen, ook voor het einde van een dienstverband. Voor jou als professional is er dus in principe niets aan de hand met je minuren bij ontslag.
Definitie plus- en min-uren
Werkt een werknemer in een bepaalde periode meer uren (de zogenaamde plus-uren), dan kan de werknemer extra vrije tijd opnemen. Kan de werknemer een bepaalde periode de overeengekomen uren niet werken, dan bouwt hij zogenaamde min-uren op.
Onlangs heeft de rechter geoordeeld dat een werkgever min-uren niet mag verrekenen met het loon tijdens ziekte. De omstandigheid dat de min-uren niet kunnen worden ingehaald wegens arbeidsongeschiktheid is een omstandigheid die volgens de rechter voor risico van de werkgever komt.
Je werkgever mag tot maximaal 35% van het aantal contracturen als minuren noteren. Bij een contract van 38 uur per week, komt dat dus neer op (38 * 0,35 =) maximaal 13 uur per week aan minuren.
Uw werkgever mag uw aanvraag om meer of minder uren te werken alleen weigeren bij 'zwaarwegend bedrijfsbelang'. Bijvoorbeeld als: er onvoldoende werk is. er niet genoeg geld is om uw loon te betalen.
Bij een weekloon mag betaling nooit langer duren dan een maand. Bij een maandloon mag dit nooit langer dan een kwartaal zijn.
Vanaf 2022 geldt dat je binnen een vaste periode van 12 maanden minuren moet compenseren. Na deze 12 maanden vervallen de minuren. Dan is er wel loon uitbetaald, maar staat er geen werk meer tegenover.
Hoeveel uren mag een voltijdse medewerker werken? Een voltijdse medewerker mag maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken (gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis). Een normale werkweek kent daarmee 38 uren.
Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).
Wettelijk recht op rust
De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur. De wekelijkse rust mag u ook over 14 dagen verspreiden.
Maximale dagelijkse duur. De arbeidsduur in België mag 8 uren per dag niet overschrijden. Bovendien moeten de dagelijkse prestaties zich in beginsel situeren tussen 6 u 's morgens en 20 u 's avonds (omwille van het verbod van nachtarbeid (zie verder).
Als de vrije dagen door drukte niet opgenomen kunnen worden binnen het kalenderjaar, dan moet de werknemer compensatie uren als nog uitbetalen in de vorm van salaris.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Als uw werknemer te laat blijft komen, geef hem dan officiële schriftelijke waarschuwingen en wijs hem erop dat een ontslag op staande voet dreigt. Laat de werknemer voor ontvangst van deze waarschuwing(en) tekenen; Uiteindelijk kunt u overgaan tot een ontslag op staande voet.
De duur van de opzegtermijn hangt af van je anciënniteit en wordt in weken uitgedrukt. Er is een onderscheid tussen een opzegging door de werkgever en werknemer. Neem je zelf ontslag dan is de opzegtermijn maximum 13 weken. Voor de tegenopzegging gelden kortere opzegtermijnen.
Als iemand herhaaldelijk niet komt opdagen, kun je hem mogelijk ontslaan vanwege disfunctioneren. Je moet aantonen dat je de werknemer hebt geholpen om zich te verbeteren. Bijvoorbeeld via functioneringsgesprekken en coaching. Als er een dringende reden voor is, mag je iemand zelfs ontslaan op staande voet.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.