We onderscheiden grofweg vijf basisemoties, 5 B's: bang, boos, bedroefd, beschaamd en blij. 80% van je emoties heeft een negatieve lading, tegenover 20% 'positief'.
In “De 5 B's van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Laura Detering aan de beurt.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing.
Verdriet is de sterkste emotie: het gevoel van haat duurt een uur en verdriet duurt zelfs vijf dagen. Waarom kun je je tot 240 keer langer verdrietig voelen dan dat je je schaamt, verrast, geïrriteerd of zelfs verveeld voelt?
Apathie of wezenloosheid. Apathie is net als wezenloosheid een gevoel. Of beter gezegd: het is een gebrek aan gevoel. In dit artikel ga ik in op apathie als verschijnsel, wanneer dat voorkomt en wat je eraan kunt doen.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
Leren omgaan met emoties begint bij het aannemen van een andere grondhouding naar jezelf en je emoties. Oefen jezelf in acceptatie en mildheid naar je reacties en gevoelens. Probeer minder kritisch en afwijzend naar jezelf te zijn, maar besef dat je niet goed geleerd hebt hoe je om moet gaan met bepaalde emoties.
Emoties zijn de gevoelens die een kind heeft in een bepaalde situatie. Kinderen zijn bijvoorbeeld regelmatig bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Deze gevoelens gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag. Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd.
Verbazing wordt gezien als een van de menselijke basisemoties (Ekman. Friesen, & Ellsworth, 1972). Verbazing wordt gedefinieerd als een emotionele toestand als reactie op een onverwachte gebeurtenis.
Wanneer emoties worden opgeslagen in je cellen zijn het je spieren die als eerste verkrampen. Als alles verkrampt is er minder doorbloeding, minder zuurstof naar de cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels. Daarnaast komt er adrenaline vrij in het lichaam.
Bij verdriet horen uitingen van emoties als vreugdeloosheid, zwaarmoedigheid, eenzaamheid, wanhoop en rouw. Alles wat je verdrietig stemt en ervaren wordt via een bepaalde uitingsvorm, behoort thuis in deze categorie. De emotie kan hierbij zacht ervaren worden, maar net zo goed uiterst overweldigend.
Emoties en gevoelens komen voort uit onze gedachten.
Of we er nu bewust van zijn of niet. We hebben zo'n 60.000 gedachten per dag, dus een een flink aantal blijven onopgemerkt. Denk 'jee, vakantie geboekt, we gaan naar Disney' en je voelt je blij.
Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.
Er komen eerst gedachten en daarna emoties. Emoties komen voort uit je frame, je ervaringen en je gedachten. Dezelfde activiteit roepen verschillende emoties op. Het veranderen van je gevoelens rondom iets wat je moeilijk vindt kun je ook doorbreken door je routine te veranderen.
Kortom liefde is instinctief, rationeel en daardoor een emotie. Je kan liefde voor iemand voelen en verliefd op iemand zijn, dan is de liefde een emotie, maar in een ander opzicht kan er alleen sprake van liefde zijn als er een echte relatie is tussen twee mensen waarin de gevoelens wederzijds zijn.
Doordat boosheid wordt veroorzaakt door 'slechte dingen'. En doordat mensen 'slechte dingen' gaan doen door hun boosheid. Dit maakt dat mensen bang zijn voor boosheid. Bang dat als je eenmaal écht boos worden, ze een woede uitbarsting krijgen.
Uit onderzoek van Heartmath is gebleken dat emoties de grootste invloed hebben op de variatie in je hartritme. Emotionele stress (zoals boosheid, frustratie en onrust) zorgen voor hartritme patronen die grillig en chaotisch zijn.
Heftige woede en heilige verontwaardiging: de apostel Paulus wist er alles van. Maar hij wist ook dat het niet om zijn eigen ego en zijn eigen gelijk moest gaan. Er staat een prachtige leefregel in de brief aan de Efeziërs: 'Als u boos wordt, zondig dan niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid'.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.