Normaal gesproken heb je standaard 2 verlofdagen voor de verhuizing. Het zijn verhuisdagen, die zijn opgenomen in de CAO. Houd er rekening mee dat niet iedere CAO hier op dezelfde manier mee omgaat. Er kan sprake zijn van een groter aantal verhuisdagen, maar dit aantal kan ook lager liggen.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Verhuisverlof is niet wettelijk geregeld, maar is vastgelegd in je CAO. In je CAO vind je of je al dan niet recht hebt op verhuisdagen. Dit zijn er gemiddeld 2 per werknemer per jaar. Je loon krijg je gewoon doorbetaald en het verlof wordt niet afgetrokken van je gebruikelijke verlofdagen.
Verhuizen kun je doen op elke dag van de week. Vaak krijg je hier van je werkgever één of meerdere dagen vrij voor, dus je maakt de planning samen met je verhuisbedrijf. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je tijdens het weekend verhuist. Hiervoor vragen de meeste verhuisbedrijven dan wel een aardige opslag.
Aantal dagen verlof bij overlijden
De dag van het overlijden en een dag voor de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de derde graad is in de meeste gevallen 1 dag, de dag van de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de vierde graad is meestal 1 dag.
begrafenis, crematie, bijzetting) opnemen. Het personeelslid verliest bijgevolg zijn werkdag omstandigheidsverlof niet wanneer de plechtigheid met een niet werkdag (bvb. zaterdag) samenvalt. Het personeelslid moet zijn werkdag onmiddellijk of zo dicht mogelijk aansluitend bij het overlijden opnemen.
Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie. Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad (zoals een grootouder, broer, zus of kleinkind) heb je recht op twee dagen verlof. Je kunt deze dagen opnemen op de dag van overlijden en de dag van de begrafenis of crematie.
Verhuizen doe je op één dag, maar de beste manier om stress te voorkomen is om niet alles op het laatste moment te doen. Begin daarom 2 maanden op voorhand met plannen. Gebruik daarvoor deze handige verhuistips: Koop verhuisdozen en ander beschermingsmateriaal om je spullen makkelijk en veilig mee te verhuizen.
Hoe vaak verhuizen Nederlanders? Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat is dus gemiddeld één keer in de 10 jaar. Jongeren verhuizen veel vaker dan ouderen.
10 tot 14 dagen voor de verhuizing:
Het opruimen en inpakken van alle spullen is nu in volle gang. Demonteer meubels die je meeneemt en pak ze zorgvuldig in (denk aan de schroeven!). Sorteer je verhuisdozen naar ruimtes van het nieuwe huis, bijvoorbeeld door met kleuren of cijfers te werken.
Op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer heeft een werknemer op jaarbasis, afhankelijk van zijn leeftijd of het aantal dienstjaren, recht op 24 tot en met 29 vakantiedagen. Dat is dus meer dan die 20 wettelijke dagen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar.
Gaat u zelf trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aan? Dan heeft u recht op 2 dagen doorbetaald verlof.
U kunt verhuiskostenvergoeding krijgen als u moet verhuizen omdat uw woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Stopt uw huur omdat uw verhuurder een geldend bestemmingsplan wil uitvoeren? Ook dan heeft u recht op verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder.
Overheidsinstanties die uw adres nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren, krijgen automatisch bericht van uw verhuizing als u zich bij uw gemeente inschrijft. Er zijn echter ook bedrijven die uw adreswijziging nodig hebben om u van service te voorzien.
U kunt uw verhuizing persoonlijk of schriftelijk doorgeven aan de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente past uw adres daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een verhuizing kunt u soms ook digitaal doorgeven.
Verhuizen wordt vaak gezien als een tijdrovende, stressvolle en fysiek zware onderneming. Hier komt vaak veel bij kijken waar je van tevoren misschien niet aan hebt gedacht. Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je alles zelf wil doen of dat je wellicht iets wil uitbesteden.
Koffie, thee en koekjes
De verhuizers hebben hier vast zin in. Eventueel kun je ook wat broodjes klaarzetten, of koekjes, zodat iedereen voorzien is. De verhuizers zullen hard moeten werken en het is eigenlijk niet meer dan normaal om ze dan ook eten en drinken aan te bieden.
Let hierbij op: Het gewicht Een verhuisdoos die te zwaar is, wordt moeilijk verhuisd. 25 kilo is het maximum. Je hoeft echt niet elke doos op een weegschaal te leggen maar als je de doos zelf erg zwaar vindt, dan vinden de verhuizers dat ook. Wat zit er in Schrijf duidelijk op een verhuisdoos wat er in zit.
Pak spullen doos voor doos uit
Denk aan je beddengoed, wat kleding, spullen om eten klaar te maken en je etenswaren. Met het uitpakken van de andere spullen kun je eventueel de volgende dag starten. Zo voorkom je dat je jezelf teveel vermoeid op de eerste dag in je nieuwe woning.
Wat als de rouw niet overgaat? Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over.
Nabestaanden hebben 7 dagen de tijd om na het overlijden van hun dierbare de kamer in het verpleeg- of verzorgingshuis te ontruimen.
Ja, een begrafenis of crematie mag in het weekend plaatsvinden. Deze mag ook plaatsvinden op een (Christelijke) feestdag.