Een grote blunder van velen maken is de neus te hard snuiten. Neus-, keel- en oorarts Michael Kuo zegt dat overdrijven nooit een goed idee is. “Buisjes verbinden je neus met de ogen en oren. Als je te hard snuit, dan kan de lucht die in deze buisjes passeert pijn veroorzaken.”
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen.
De neus ophalen
Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen.
"Dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten," zei KNO-arts Frits Jan van Hemert eerder dit jaar tegen Editie NL. Zelfs al is het gezond om snot te eten, dan nog maken die kleine beetjes die je uit je neus pulkt eigenlijk maar een verwaarloosbaar verschil.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Hoe kan je het herkennen? De voornaamste kenmerken zijn pijn, zwelling, bloeding en vervorming van de neus. De pijn en de zwelling kunnen spontaan en snel verdwijnen, maar een vervorming kan zichtbaar blijven. Als het neustussenschot verplaatst is, kan de neus soms langs één zijde verstopt zijn en blijven.
Volgens Arts Fanoy slikken we automatisch het meeste snot door. Dat is ook eigenlijk beter. Het snot komt dan in de maag terecht waar het maagzuur de virussen en bacteriën uitschakelt. Je besmet dan geen anderen.
Onderzoek neuspoliepen
Deze poliepen kunnen zichtbaar worden gemaakt door een neusendoscopie. Hier wordt met een kleine camera in de neus gekeken. In veel gevallen worden ook CT-scan's van de neusbijholten gemaakt.
Helder en doorzichtig snot
Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
Groen snot kan erop wijzen dat je een bacteriële infectie of schimmelinfectie hebt. Een type witte bloedcel, leukocyten, zorgt voor deze groene kleur. Net als bij geel snot, zijn deze aan het vechten tegen de bacterie. Het snot kan ook de eerste dagen licht van kleur zijn, waarna het steeds donkerder wordt.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Een simpele manier om dit gevoel van te veel neusslijm te verminderen is het spoelen met zout water oplossing (NaCl-oplossing). Daarnaast is het mogelijk de slijmproductie in de neus te remmen met behulp van een ontstekingsremmende of anti-allergische neusspray.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
' Bacteriën kunnen goed werk verrichten, maar kunnen ook slecht voor je zijn. 'Van overmatig neuspeuteren kun je wondjes en korstjes krijgen, waarvan je weer meer gaat peuteren. De kans op infecties door schadelijke bacteriën neemt hierdoor toe, omdat je slijmvliezen deels stuk zijn,' aldus de Nederlandse dermatoloog.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op.