Muziek kan invloed hebben op hoe je je voelt, boos, verdrietig, blij, en ga zo maar door. Het hangt dus enorm van het moment af (en onze stemming dus). Dit betekent trouwens niet dat je ineens van klassiek naar hardstyle zult gaan, er wordt juist mee bedoeld dat je voorkeur binnen je muziekgenre kan veranderen.
Uit onderzoek blijkt dat iemands persoonlijkheid ook voorspeld kan worden op basis van zijn/ haar muzieksmaak. Zo zouden jazzliefhebbers introvert en emotioneel instabiel zijn en rockliefhebbers onaardig en slordig.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer neuropsycholoog Erik Scherder komt dat doordat muziek ervoor zorgt dat de aanmaak van stresshormonen wordt geremd. Muziek maakt dat eenzame mensen zich minder alleen voelen, kan ons tijdelijk slimmer maken en werkt verzachtend op fysieke pijn.
Muziek roept emoties op. Tijdens het luisteren naar muziek worden er verschillende netwerking in onze hersenen geactiveerd. Deze hersengebieden hebben te maken met beloning, geheugen, zelfreflectie en sensorische en motorische processen.
Er zijn natuurlijk ook altijd nadelen. Zo schijn je minder te kunnen onthouden, dan wanneer het stil is. Een ander nadeel is dat wanneer je muziek met oordopjes luistert, je veel mist van wat er in je omgeving gebeurt omdat je jezelf als het ware afzondert.
Muziek wordt gezien als een 'taal van emotie' die door elke maatschappij op dezelfde manier begrepen kan worden. Het moge duidelijk zijn: muziek heeft in grote mate invloed op je humeur en andersom. Het kan de emotie die je op een bepaald moment voelt versterken of zelfs veranderen.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Muziek in ons leven
Om te verbinden, te herinneren, te vergeten, te genieten en te delen. Voor elke periode van ons leven kunnen we wel muziek bedenken die ons daarnaar terugvoert. Muziek kan ons getroost hebben in tijden van pijn, maar ook werken als bron van vreugde.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen? Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Zingen ontspant en geeft energie
Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
"We weten uit onderzoek wel dat de smaak van muziek van kinderen door ouders wordt beïnvloed. Het wil alleen niet zeggen dat het 100 procent telt.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Stimuleert creativiteit
Wanneer je muziek hoort kun je je bezighouden met activiteiten en tegelijkertijd luisteren naar de lyrics én meegaan op de beat. Zo worden verschillende gebieden in je hersenen geprikkeld en stimuleert het jou tot meer creativiteit.
De emotie die u bij bepaalde muziek ervaart, heeft niet alleen met uzelf, maar ook met de muziek te maken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo's en muziek in major vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek in minor maken eerder verdrietig.
Dansen op muziek maakt je niet alleen alerter, maar verbetert ook je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Maar bovenal is het bewezen dat dansen op muziek je gelukkig maakt. Net als bij het muziek maken wordt tijdens het dansen je cognitieve vermogen gestimuleerd en de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Dit komt omdat muziek een oud beloningssysteem in onze hersenen stimuleert, waardoor dopamine naar het striatum stroomt. Het striatum is een deel van de voorhersenen, dat wordt geactiveerd door verslaving, beloning en motivatie.
"Bepaalde noten geven aan dat er naar een andere noot moet worden gegaan. Als die noot niet komt, dan speelt dat met je brein", zegt hij. "Maar als die noot er uiteindelijk wel komt dan is dat erg fijn voor je brein en ontstaat er bij die emotie kippenvel. Het gaat om het gevoel van herkenning in de muziek."
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine. Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk. Wees maar gerust: er zijn veel meer onderzoeken die wijzen naar de positieve dan de negatieve kanten van muziek.
Muziek kan heel wat teweeg brengen in je lichaam. De meeste effecten hebben we zelf ook wel eens ervaren. Muziek kan je ontroeren, energie geven en een gelukkig gevoel geven. Maar wist je dat je slimmer en sociaal vaardiger wordt van muziek?
Muziek vermindert pijn
Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming.
We kennen allemaal wel een muziekstuk of een lied dat ons ontroert en waar we graag naar luisteren. Op dat moment worden onder andere motorische gebieden in onze hersenen actief. Hierdoor willen we graag bewegen op muziek. Ook wordt het stofje dopamine aangemaakt.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.