Cijfers van het RIVM zijn nog minder rooskleurig, zij komen op gemiddeld 131 gram groente per dag. Maar 16% van alle Nederlanders eet elke dag z'n bordje groente netjes leeg, die komt aan de aanbevolen 200 gram per dag.
Ruim een kwart van de mensen eet dagelijks voldoende groente, dit geldt zowel voor mannen (28%) als vrouwen (27%). 14% van de mensen voldoet aan de richtlijn voor het eten van vis: iets meer vrouwen (15%) dan mannen (13%). Hoger opgeleiden voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan lager opgeleiden.
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Ruim de helft van alle Nederlanders (57 procent) vindt dat hij of zij gezond eet. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, waarvan in november de resultaten zijn gepresenteerd.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
Ongezond is goedkoper en dat is 'zorgwekkend': één op de drie eet door inflatie minder gezond. Gezond en gevarieerd eten en in clubverband sporten komen in de knel door de bezuinigingsdrift waarmee veel Nederlanders zich door dure tijden heen worstelen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Bijna de helft van de Nederlanders is op dieet of denkt eraan. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek door TNS NIPO. Vooral vrouwen blijken graag af te willen vallen: 54 procent van hen ziet wel iets in een dieet. Bij mannen is dat percentage lager: 38 procent.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Volwassenen krijgen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Als je varieert tussen de verschillende groentesoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. Groente is goed voor de gezondheid.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente voor mensen tussen de 14 tot en met 70 jaar 200 gram, en kun je vanaf je negende het best twee stuks fruit per dag eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om per dag minstens 250 gram groente binnen te krijgen.
We denken vaak wel dat we veel exporteren, maar Nederland heeft twee keer zoveel grond nodig voor zijn huidige voedselconsumptie. Zelfs als we niet zouden exporteren, heeft Nederland dus niet genoeg landbouwgrond. We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon.
Fruit met stipt op nummer één van gezonde voeding
Vers fruit zit vol met natuurlijke suikers. Alhoewel we terecht worden gewaarschuwd voor geraffineerde suikers, zijn fruitsuikers onwijs gezond. Je lichaam en hersenen hebben de glucose uit deze fruitsuikers juist nodig om goed te functioneren.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
,,Ons hele lichaam is erop ingesteld om voeding verspreid over de dag in te nemen. Als je plots maar één maaltijd per dag eet, verstoor je een volkomen normaal systeem," zegt Van 't Veer. Hij benadrukt dat kauwen ontzettend belangrijk is voor bijvoorbeeld de smaak en het verzadigingsgevoel.
Mensen die alleen maar gezond willen eten, lopen grote kans op een minder goed leven. Voedingsbeleid dat alleen maar gericht is op gezondheid, loopt het risico dat de burgers of wel een soort gezondheidsfreaks worden, of wel aan orthorexia leiden (Varga 2013).
Langzaam eten is gezond
Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.
Energie-inflatie slaat over op voedsel
De prijsstijgingen voor gas en stroom slaan over op de voedselprijzen. Koffie, thee, melk, eieren en vlees zijn 17 tot 19 procent duurder op jaarbasis, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van dinsdag.
Veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas een gezond product is. Echter kunnen toevoegingen in pindakaas de goede gezondheidseffecten teniet doen. Daarom houden wij onze pindakaas zo puur en gezond mogelijk!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.