E1: Dit verkeersbord geeft aan dat je hier niet mag parkeren. Het verbod geldt voor de kant van de weg waar het geplaatst is, tot aan het eerstvolgende kruispunt.
E1:Parkeerverbod. Aan de kant van de weg waar dit bord is geplaatst, mag je niet parkeren. Je mag hier wel passagiers laten in- of uitstappen of goederen laden of lossen.
Verkeersbord E02
Dit bord geeft aan dat er een verbod tot stilstaan geldt. Het bord geldt alleen voor de zijde van de weg waar dit bord geplaatst is. Als dit bord is geplaatst mag je ook niet in de berm stilstaan.
In een parkeerverbodzone geldt overal een parkeerverbod. Er mag alleen geparkeerd worden op parkeerplaatsen. De zone stopt na het verkeersbord dat het einde van de zone aangeeft. In de parkeerverbodzone zijn parkeerplaatsen duidelijk te herkennen.
Het bord – verboden te parkeren – wordt dus aangeduid met bord E1. Net zoals bij stilstaan, geldt het verkeersbord – verboden te parkeren – voor de kant van de weg waar het bord staat. Dit geldt dan tot aan het volgende kruispunt. Aan de kant van de weg waar het verkeersbord niet staat, mag je dus wel parkeren.
Op de stoep parkeren met de auto
In principe zijn beide situaties verboden. Dat heeft te maken met de hinder die je voor voorbijgangers op de stoep veroorzaakt. Het trottoir is namelijk bestemd voor voetgangers.
De verboden richting wordt in de meeste Europese landen aangegeven met een rond rood verkeersbord met een horizontale witte streep in het midden, de verplichte richting met een vierkant blauw bord met een witte pijl.
Een verbod om ergens in te rijden wordt meestal aangeduid met een bord uit de C-categorie. De bekendste twee daarvan zijn het bord C1 (gesloten in beide richtingen), en het bord C2 (gesloten vanaf deze richting).
Het G11-fietsbord is een verkeersbord dat is afgebeeld met een fiets erop. Dit is een verplicht fietspad voor de fietsers en de snorfietsers.
Iedereen kent de betekenis van het verkeersbord C1: “verboden richting voor iedere bestuurder“. De betekenis van verkeersbord C3 is, daarentegen, minder bekend: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder. Het verkeer in de straat is dus volledig verboden voor alle voertuigen.
E9b: Dit verkeersbord geeft aan dat er op de parkeerplaats enkel motorfietsen, personenwagens, auto's voor dubbelgebruik en minibussen mogen parkeren.
A02 – Einde maximum snelheid verkeersbord
Deze borden zijn wit met 3 zwarte strepen erdoor. Dit bord betekent dat de maximale snelheid die van kracht was niet meer geldt. Er geldt nu een nieuwe maximale snelheid die gevolgd dient te worden. Dit wordt vaak duidelijk gemaakt door andere borden.
Deze gebodsborden met pijlen zeggen dat bestuurders verplicht zijn de richting van de pijl te volgen.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Dit zijn verkeersboetes voor de meest voorkomende overtredingen: Dubbel parkeren, afslaan zonder richtingaanwijzer: €95. Geen autogordel om, onnodig links rijden, geen zichtbaar kenteken: €140.
U moet uw voertuig ten minste vijf meter van de kruising parkeren. Parkeer voor zover mogelijk aan de zijkant van de weg. Parkeer niet (half) op de stoep.
De wegcode zegt dat elk stilstaand of geparkeerd voertuig rechts moet worden opgesteld ten opzichte van zijn rijrichting. Op die regel zijn twee uitzonderingen. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je met een auto zowel rechts als links stilstaan of parkeren, op voorwaarde dat daarvoor ruimte is natuurlijk.
Parkeerverbod.
De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren: Bij een kruispunt, op een afstand van minder dan vijf meter daarvan. Voor een inrit of een uitrit. (dus ook je eigen uitrit niet)
Tijdens het parkeren moet het motorvoertuig aan alle andere verkeersdeelnemers voorrang geven. Dit geldt bij het uitvoeren van alle bijzondere manoeuvres.
Uw voertuig wordt als "geparkeerd" beschouwd als u langer stopt dan nodig voor het laden/lossen van goederen of het laten op/afstappen van personen. Dus zelfs als u minder dan 5 minuten stopt om een boodschap te doen, wordt uw auto als " geparkeerd" beschouwd en niet als "gestopt".
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.