Dit zou komen door het feit dat uien een zwavelachtige stof vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijden scheidt de ui deze stof nog enkele uren af, wat de lucht zou zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Een opengesneden ui zou zwavelverbindingen loslaten, die de lucht vrijmaken van bacteriën en virussen. Je zou er ook makkelijker van kunnen ademhalen en daarom wordt aangeraden om 's nachts een ui op je nachtkastje te leggen.
Het is misschien niet het meest frisse idee, maar door een ui te snijden en een schijf onder je voet te doen, kunnen een aantal vervelende kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit geldt niet alleen voor een betere gezondheid, maar een ui in je sokken is ook een handig middeltje tegen zweetvoeten.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren.
Maar iedereen weet: van uien, krijg je huilbuien. Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Bomvol met voedingsstoffen
Een middelgrote ui bevat slechts 44 calorieën, maar wel een aanzienlijke dosis vitamines, mineralen en vezels (2). Deze groente bevat vooral veel vitamine C, een voedingsstof die betrokken is bij de regulering van de immuniteit, collageenproductie, weefselherstel en ijzeropname.
Leg een ui in de slaapkamer tegen verkoudheid
Gelukkig werkt een ui niet alleen als tranentrekker. Het helpt namelijk ook goed tegen verkoudheid! Een ui maakt de luchtwegen vrij en zorgt ervoor dat je weer via je neus kan ademen. Leg daarom naast het bedje van je baby een in tweeën gesneden ui.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Waarom moet je huilen als je uien snijdt? Bij het snijden van uien komt zwavel vrij. Dat stofje reageert op water (en dus ook oogvocht), en die reactie creëert een zwavelverbinding die ervoor zorgt dat je ogen geïrriteerd raken en beginnen te tranen.
Uien bevorderen de bloedsomloop en zorgen ervoor dat de haarzakjes beter gevoed worden, meer zuurstof krijgen en daardoor beter vernieuwen. Dit ingrediënt, dat rijk is aan zwavel, zorgt er ook voor dat het haar meer collageen aanmaakt en dus beter in vorm is.
De bijzondere plantenstof trekt al enige tijd de aandacht van wetenschappers in onderzoeken naar de potentiële therapeutische meerwaarde ervan op het oogoppervlak. Los hiervan zijn uien ook gewoon gezond voor je ogen omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten, waaronder B2 en zink.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Rood of bruin snot
De slijmvliezen zijn erg kwetsbaar en daardoor kan een bloedvaatje knappen. Ook kan het bloeden komen doordat je te hard snuit of in je neus peutert. Daarom is het beter om je neus te spoelen dan te snuiten of te peuteren om van het overmatige snot af te komen.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.