Het geheim van de Franse opvoeding is volgens Druckerman de nadruk op regels, discipline en zelfbeheersing. Dat begint als in de babytijd. Ouders laten hun kind 's nachts gewoon huilen, ze vallen dan uiteindelijk wel weer in slaap.
Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken.
Natuurlijk kent iedereen Frankrijk vanwege zijn goede wijnen, champagne, gezond eten en laten we niet vergeten het chauvinistische karakter van de Fransman. Vele Nederlanders vertrekken elke zomervakantie weer richting Frankrijk voor de zon, de mooie streken en voor de Franse cultuur en diversiteit.
De Franse cultuur kent een aantal tradities en etiquette in het dagelijkse leven. Bij het begroeten is het geven van een hand heel gewoon. Bijvoorbeeld in een garage geven de autoverkopers en klanten elkaar een hand tijdens de begroeting. Vrienden en bekenden geven elkaar twee lichte kussen op de wang.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
hygiëneMeer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag. Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche.
Frankrijk. In Frankrijk staat de Nederlandse toerist zelfs bekend als ongemanierde holbewoner, vertelt correspondent Frank Renout: "Nederlanders zijn onbeschoft en onbeholpen, vinden de Fransen. Ze bestellen meteen het goedkoopste en het snelste."
Het geeft aan dat het puur om een inhaalactie gaat. En andere reden is het inhalen op wegen met één rijstrook per rijrichting. Als je dan over de andere weghelft iemand inhaalt, ziet tegemoetkomend verkeer aan het knipperlicht dat iemand aan het inhalen is.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Onder Fransen (mannelijk enkelvoud: Fransman, vrouwelijk enkelvoud: Française) worden de volgende personen verstaan: bezitters van de Franse nationaliteit.
Zoals Franse leraren of een meertaligen je echter zullen vertellen, is Frans een wereldtaal die een van de gemakkelijkste is om te leren. Volgens een studie van het Amerikaanse Foreign Service Institute (FSI), is de Romaanse taal een van de toegankelijkste levende talen ter wereld om te leren.
jazeker, daar heten ze "biscottes", ik weet alleen niet of ze ook volkoren verkopen, maar dat denk ik wel. ik kan me niet herinneren of bolletje of verkade in frankrijk verkocht worden, maar de franse zijn ook lekker.
Buitenlandse vrouwen vinden de Nederlandse man heel knap, maar niet zo sexy. Dat is het 'onverbiddelijke oordeel' van 35 vrouwen, die de Franse journaliste Sophie Perrier over hun ervaring met de Nederlandse man heeft ondervraagd. Haar boek 'De mannen van Nederland' komt vandaag uit.
Er wordt veel gepraat en gediscussieerd over onderwerpen buiten jezelf, maar niet over wat er innerlijk leeft. Zij verklaart hiermee de vele, en ook algemeen geaccepteerde, buitenechtelijke relaties. Zowel mannen als vrouwen hebben affaires. Je praat er niet over, maar iedereen weet ervan.
'De fransen' hebben een groot gevoel voor humor, maar dat is vaak 'spot humor'. Zeker geen zelf-spot zoals de engelsen hebben, maar vaken spot ten opzichte van 'anderen'.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Daarbij hechten zeker Fransen veel waarde aan correct taalgebruik, zonder al te veel anglicismen, en kunnen zij zich tot echt puristen ontpoppen. Toch nemen ook Fransen met hun taal vrijheden die bijdragen aan het beeld dat Fransen zo snel praten en moeilijk te verstaan zijn.
Waarvoor staat die letter eigenlijk? Het antwoord is eenvoudig: de bestuurder van die auto heeft nog niet zo lang zijn of haar rijbewijs. De 'A' komt van het Franse apprenti, leerling dus. Je kunt de 'A' echter niet helemaal vergelijken met de 'L' die in ons land gehangen moet worden door wie leert autorijden.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”