Baksoda wordt regelmatig gebruikt in de keuken. Aangezien baksoda niet zo sterk en agressief is, kan je het gebruiken om te bakken, koken of voor beauty rituelen. Als je baksoda mengt met bijvoorbeeld citroen, dan wordt het een schuurmiddel dat heel veel aankan.
Zie de pagina Baking Soda in de keuken voor het maken van eigen bakpoeder. Ook wordt Baking Soda wel eens verward met gewone huishoudsoda. Maar was- of huishoudsoda (natriumcarbonaat) is bijtend en niet te gebruiken als Baking Soda!
Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren. Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren.
Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld elke dag één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Let op: neem nooit teveel zuiveringszout. Dit kan namelijk een ongunstig effect hebben op je bloeddruk.
Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.
WAT IS BAKING SODA? Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen.
Baking soda helpt tegen acne, want het neutraliseert de pH-waarde van de huid, verwijdert vet en werkt bacteriedodend.
Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, marmoleum of pvc vloeren kan prima een allesreiniger gebruikt worden. Ook huis- tuin- en keukenmiddeltjes, die vaak al in de gootsteenkast staan kunnen effectief zijn: een sopje met soda maakt schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak.
Strooi 1 kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje natuurazijn. Laat het vervolgens 10 minuten lekker bruisen en inwerken en maak daarna het toilet schoon met een borstel. Je wc wordt weer brandschoon.
Met baking soda
Zorg er eerst voor dat het vloerkleed schoon is door het stof te zuigen. Strooi vervolgens baking soda over je vloerkleed. Dep het voorzichtig in met een schone doek en laat het minstens een uur (of zelfs een hele nacht) intrekken. Zuig vervolgens weer de baking soda op met een stofzuiger.
We noemden ze hierboven al even, maar het mengen van azijn en baking soda is zeer onverstandig. Wanneer u het mengsel hiervan in een afgesloten bakje of flesje bewaart, kan het namelijk exploderen. Bovendien krijgt u door de producten te combineren geen beter schoonmaakmiddel, maar voornamelijk water.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Kalknagels behandelen met soda
Soda heeft namelijk, net als azijn, een hoge zuurtegraad waar schimmelnagels slecht tegen kunnen. Hoe behandel je kalknagels met soda? Maak een smeuïge pasta met 2 delen zuiveringszout en 1 deel water. Smeer het op je kalknagel en de omliggende huid met een wattenstaafje.
Wat is baking soda? Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit).
Baksoda – of baking soda – heeft een sterkere werking dan bakpoeder en wordt gebruikt om gebak beter te doen rijzen. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren zoals azijn, cacao, citroensap of yoghurt, ontstaan er belletjes die het gebak luchtiger maken.
1. Goed je tandenpoetsen. Poetsen is en blijft de beste manier om je tanden te verzorgen en gele tanden witter te maken. Je kunt gebruik maken van een tandpasta met witmakend effect of tandpasta tabletten.
Het witte goedje neutraliseert de zuren in je mond en heeft zo een reinigend effect. Aanslag op je tanden wordt weggepoetst omdat het poeder lichtjes schuurt. Let op: poets je tanden niet vaker dan één keer per twee weken met baking soda.
Houdt u goed aan de maximale doses van per inname een half theelepeltje en maximaal 7 maal per dag en neem niet meer dan dat. Veel is niet nodig om deze stof goed werkzaam te laten zijn in het lichaam. Een overmatige inname brengt het lichaam juist weer uit balans. Meer = minder in dit geval.
Hierdoor ontstaan er kleine luchtbellen in het deeg of beslag en rijst het goed in de oven. Bakingsoda heeft een sterke, ietwat zoute smaak en kan ook gebruikt worden als natuurlijk schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld bakspullen.
Checken van de houdbaarheid
Zowel bakpoeder als baking soda zijn in feite chemische rijsmiddelen die reageren op temperatuur en andere factoren. En het enige wat je moet doen, is testen of deze chemicaliën nog werken.
Wrijf het er zachtjes in met een schone microvezeldoek en laat dit dan minimaal een uur tot een hele nacht intrekken. Zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Baking soda is een natuurlijk product en geeft geen schade aan jouw vloerkleed.