Kniepstuver is verkozen tot het Schierste Grunneger Woord van 2023. Het Groningse woord voor gierigaard kreeg 44 procent van de stemmen en liet de andere twee genomineerden dieverdoatstie (35 procent) en hemmeln (22 procent) achter zich.
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands.
Zo zijn vrij recent bijvoorbeeld eikenprocessierupsjeukpiek en boerkabuddy gevormd. Ook van deze woorden is de betekenis vaak direct duidelijk.
Ontleend aan Engels sex 'geslachtsgemeenschap' [1929; OED], eerder al 'eigenschap man of vrouw te zijn' [1526; OED], ook 'personen van een bepaald geslacht' [1382; OED], een ontlening aan Latijn sexus '(mannelijk of vrouwelijk) geslacht'.
Ze zijn 'afgestoft', oftewel aangepast naar huidige spelling en uitspraak. Sommige van deze woorden zijn in enige hoedanigheid nog bekend in de streektalen en vele hebben hun weerga nog in de zustertalen, maar verreweg de meeste staan niet meer in enig woordenboek van het hedendaags Nederlands.
De Volkskrant schrijft vandaag over de (nakende) ondergang van fietsenbedrijf VanMoof, dat in korte tijd zo'n grote bekendheid had gekregen dat 'VanMoof' welhaast een soortnaam werd voor een minimalistisch uitgevoerde elektrische stadsfiets.
Het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 is het virus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK. In de Woordenlijst is het woord in de pseudo-Franse spelling oké opgenomen.
Whoop whoop
Vroeger zeiden mensen weleens Chop Chop, om aan te geven dat je haast moest maken. Nu is de uitdrukking Whoop Whoop flink populair. Deze wordt als het ware gebruikt om 'Woehoeeee' te zeggen. Het is dus vooral een uitdrukking van blijdschap.
Er is in Nederland bijna 49.000 keer gestemd op de Nederlandse kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2021. Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021.
Uitslag 2007
De winnaar in 2007 was het woord 'bokitoproof'.
Bastaardwoorden zijn woorden die aan een andere taal zijn ontleend en waarbij de oorspronkelijke vorm is aangepast aan de spelling, uitspraak of woordvorming van het Nederlands. Voorbeelden zijn biefstuk, deleten, commercie, solden, begeestering en middels.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.
Heeft u vragen over corona? Bel dan 1400. U betaalt normale belkosten. U kunt ook op andere manieren contact opnemen met Informatie Rijksoverheid.
COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes.
Het woordspel is er een waarbij je een reeks door elkaar gegooide letters ontcijfert om een woord of zin te spellen. De uitdaging van vandaag was "Wat heeft vier ogen maar kan niet zien?". Het antwoord is "Mississippi"! Maak je geen zorgen als je worstelt met het woordspel!
vanmorgen {bw.} vanochtend {bw.}
Tarmac wordt in België veelvuldig gebruikt in de betekenis van 'platform' en soms ook in de betekenis van 'start- en landingsbaan', ook door standaardtaalsprekers.
crr » De minst geliefde woorden in het Nederlands.
Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling). Naast homoniemen bestaan er homofonen: woorden die hetzelfde klinken, maar verschillend worden geschreven.
nieuwe woorden en uitdrukkingen die in onze tijd zijn ontstaan.