Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Nitrofurantoïne doodt bacteriën (antibioticum). Bij blaasontsteking of om een blaasontsteking te voorkomen. U heeft binnen een halve dag tot 2 dagen minder last van de klachten. Neem nitrofurantoïne met wat voedsel, melk of yoghurt in.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Bij urineweginfecties zijn het vooral de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van gember die kunnen helpen.
Probeer in één vloeiende straal te plassen en niet in kleine beetjes. Extra kracht zetten is ook niet aan te raden. Ga ontspannen op het toilet zitten (ook voor mannen verstandig). Met een ontspannen houding en voldoende rust is de kans groter dat je de blaas goed leeg plast.
Vergeleken met fosfomycine, verminderde de behandeling van urineweginfecties met ibuprofen het antibioticagebruik. Wel resulteerde het in meer klachten en meer gevallen van pyelonefritis. Daarom wordt ibuprofen niet aangeraden als eerstekeusmiddel bij ongecompliceerde urineweginfecties.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Geparfumeerde maandverbanden, inlegkruisjes en verzorgingsproducten. Ze irriteren je vagina en kunnen een ontsteking uitlokken. Slechte toilethygiëne, door van achter naar voor te wrijven, de urine te lang op te houden of de blaas niet volledig leeg te plassen. Te weinig water drinken.
Soms lukt het om blaasontsteking 'weg' te drinken met veel water. Cranberrysap kun je ook proberen: dat zure sap voorkomt dat de E-colibacterie zich aan de blaaswand hecht. Veel vrouwen hebben hier baat bij. Het actieve molecuul uit cranberry is ook in tabletvorm verkrijgbaar onder de naam d-mannose.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg.
Ook groene thee helpt bij het schoonspoelen van de urinewegen. Dit komt voornamelijk door de rijke hoeveelheid polyfenolen die in groene thee zit. Deze verbindingen werken als antioxidanten en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen via de nieren, urinewegen en blaas.
Zelftest. Er zijn ook zelftesten voor blaasontstekingen. Deze bepalen aan de hand van de waarden in je urine, zoals nitriet en leukocyten of je een urineweginfectie hebt. Beter is echter om contact op te nemen met je huisarts als je een blaasontsteking vermoed.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking.
Verschijnselen. Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
Bij vrouwen komt blaasontsteking vaak terug omdat bacteriën vanuit de vagina, via de korte plasbuis, in de blaas komen. Andere oorzaken kunnen zijn: afwijkingen in de vorm van de urinewegen (nier, urineleiders, blaas en plasbuis), stenen, minder gezond vaginaslijmvlies of niet helemaal leegplassen.
Spoel ook de intieme delen goed af met warm water en 2 lepels zuiveringszout per liter water. Dit kan je doen bij een beginnende blaasontsteking. Mocht dit niet werken, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Stinkende en troebele urine
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. Een blaasontsteking kan ook de oorzaak van de afwijkende geur en kleur zijn.