Wifi-modems of -versterkers en routers van jezelf of de wifi-netwerken van je buren, kunnen ook zorgen voor verstoring. Gelukkig zijn deze apparaten steeds slimmer en gebruiken ze de beste instellingen voor jouw situatie. Laat ze dus op automatische kanaalselectie staan.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
De risico's van routers
Je router is voor een hacker makkelijk te vinden, omdat die direct aan het internet staat aangesloten. Als een hacker eenmaal toegang heeft, kan hij alle data uit je netwerk zien of onderscheppen. Via je router kunnen hackers toegang krijgen tot andere slimme apparaten in je huis.
Hier zie je een optie 'Priveadres'. Als deze uit staat, zet deze aan. Je apparaat verbind opnieuw met het netwerk en de melding zou moeten verdwijnen. Als je apparaat verbinding met een netwerk heeft gemaakt zonder een privéadres te gebruiken, wordt vrijwel altijd een privacywaarschuwing weergegeven.
Is het strafbaar om mee te liften op het wifi-netwerk van iemand anders? Zo ja, op welke grondslag? Het Hof in Den Haag stelt dat het niet strafbaar is om mee te liften op het wifi-netwerk van anderen, ook niet als dat netwerk beveiligd is. Van computervredebreuk is geen sprake.
De meeste routers (je modem is vaak tegelijk een router) kunnen je een lijst tonen met alle apparaten die op je wifi zitten. Je ziet dan het MAC-adres van elk aangesloten apparaat, en meestal staat ook de apparaatnaam erbij vermeld. In het modem van je provider zie je alle apparaten die met wifi verbonden zijn.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Waarom moet ik de wifi op mijn smartphone altijd aan laten? Als je de wifi ingeschakeld laat, kan je telefoon zijn positie bepalen op basis van de wifi-netwerken die het in je omgeving detecteert. Het is dus noodzakelijk dat je de wifi aan laat, zelfs als je op dat moment niet met een wifi-netwerk verbonden bent.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
Https : protocol voor een veilige verbinding
Https is een protocol, waarbij de 's' staat voor secure. Als een website een https-verbinding gebruikt dan wordt alle data versleuteld die met die website wordt uitgewisseld. Een website met https-verbinding is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk van de browser.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Hoewel je IP-adres geen gevoelige informatie zoals je telefoonnummer of adres bevat, kunnen hackers je IP toch tegen je gebruiken. Als iemand met kwade bedoelingen je IP-adres in handen heeft, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn: Je IP-adres kan gebruikt worden om je adres te achterhalen en je privacy schenden.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Je IP-adres verbergen met een proxyserver
Een proxyserver verbergt je IP-adres door in plaats daarvan het IP-adres van de proxyserver te gebruiken. Een proxyserver kan je locatie verbergen en sommige versleutelen je gegevens, waardoor je meer privacy hebt en beter beveiligd bent.
Kanaal 1, 6 of 11
Als er meerdere draadloze netwerken in de buurt zijn, is het vaak beter om over hetzelfde kanaal (bij voorkeur 1, 6 of 11) te gaan zenden, dan te kiezen voor een overlappend kanaal. Kies in dit geval het kanaal die het minst gebruikt wordt bij de sterkste netwerken.
Ja, dat kan. Al sinds het bestaan van webcams is bekend dat er op afstand meegekeken kan worden. Hackers installeren in zo'n geval ongemerkt een Remote Access Toolkit op je computer, of RAT. Dat is software die geïnstalleerd wordt op je computer, waarmee iemand toegang heeft tot je laptop.
Je loopt dan het risico dat je persoonlijke informatie in handen van anderen komt. Denk hierbij aan bestanden als foto's en tekstbestanden maar ook aan creditcardgegevens of wachtwoorden. Je kunt ook zonder het te merken worden omgeleid naar kwaadaardige websites die zich voordoen als bijvoorbeeld je eigen bank.