Een brand in een zonnepaneel is lastig te blussen. Doordat de panelen stroom op blijven wekken en niet uitgeschakeld kunnen worden, is er elektrocutiegevaar voor het repressief brandweer personeel. De brandweer zal terughoudend zijn met het benaderen van de brandende panelen.
Bij een brand kunnen op de verschillende verdiepingen leidingen beschadigd raken en hierdoor komen stroomdraden “bloot” te liggen. Dit levert een gevaar op bij het blussen want, water en stroom gaan niet samen, de combinatie kan levensbedreigend zijn voor de brandweer.
De draagbare schuim brandblussers zijn erkende brandblussers met Rijkskeurmerk. De automatische brandblussers dienen voor plaatsing bij de omvormer. Met beide soorten brandblussers is brand vanuit de omvormer, de monitoring unit en bekabeling van zonnepaneel installaties veilig te blussen.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dat is een brandrisico van 0,0029 procent. In opdracht van de RVO onderzocht TNO brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is.
Als je zelf de eigenaar bent van het pand waarop de panelen worden geplaatst, dan kun je de zonnepanelen laten meeverzekeren in de opstalverzekering. Op deze manier ben je verzekerd voor schade door brand, maar bijvoorbeeld ook voor schade door onweer, hagel of bliksem.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. Zonnefabriek heeft nog nooit brand meegemaakt in de duizenden systemen die we de afgelopen tien jaar hebben geplaatst. Een correcte installatie is de beste manier om brand te voorkomen.
Zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op het dak van je woning. Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Vlamboog uitgelegd: Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Wanneer gelijkstroom in beweging is door de kabels, laat deze zich niet makkelijk meer stoppen. Wanneer de kring wordt verbroken, springen de elektronen gewoon door de lucht en veroorzaken ze een vlamboog (soort mini-bliksem).
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Druk in de CO2 brandblusser. Een normaal gevulde cilinder heeft een druk van van 55bar bij een temperatuur van 20°C. Bij een temperatuur van 30°C zit er in de cilinder al een druk 100bar. Laat een CO2 brandblusser dus nooit in de volle zon staan.
Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Dat is zo het geval voor winkels, horeca, musea, hotels, B&B's, kantoren, bedrijfsruimten, productieruimtes, evenementsruimtes (ook tijdelijk), en ook studentenhuizen en appartementsgebouwen.
Helaas: zonnepanelen kunnen niet goed tegen warmte. Soms is het simpelweg te heet voor zonnepanelen. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden kan een zonnepaneel in de volle zon al gauw 60 graden worden.
Zonnepanelen werken namelijk minder goed in de hitte. Hoe zit dat? Professor Wim Sinke van TNO legt uit: hoe warmer een zonnepaneel is, hoe minder goed het werkt. En op dagen als deze wordt zo'n paneel bloedheet: rond de 65 graden, 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur.
Het omzetten van licht naar stroom gebeurt in het zonnepaneel. Op het moment dat er licht op valt, ontstaat er 'gelijkstroom'. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom als uit het stopcontact komt.
In het kort: zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Dat betekent: een installatie die gedaan is met kwalitatief hoogwaardige materialen en door een gecertificeerde installateur.
Omvormers en power optimizers kunnen hoge temperaturen bereiken als gevolg van hoge omgevingstemperaturen door direct zonlicht, door onvoldoende ruimte rondom het apparaat of vanwege slechte ventilatie in de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn.
Micro Omvormers zijn de veiligste oplossing!
Hier wordt de spanning en het vermogen van ieder zonnepaneel afzonderlijk (32 Volt en 330 Watt) direct achter het zonnepaneel omgevormd tot een veilige 230 Volt wisselspanning zoals we overal in huis gebruiken.
Over het algemeen zijn zonnepanelen 2 graden Celsius warmer dan de omgevingstemperatuur. De omgevingstemperatuur in de woestijn kan bijvoorbeeld 45 graden Celsius bereiken, wat betekent dat zonnepanelen in dit klimaat 47 graden Celsius kunnen bereiken.
Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een 'TüV-keurmerk'. De testen die bij zo'n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren zonder problemen werken.
Hoe groot is de kans op een brand? Niet erg groot! De kans op een brand in jouw huis is namelijk maar 1 op 65, dus maar 1,5 procent. Een kleine kans, maar een toch niet te onderschatten risico.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.