Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Duik de Instellingen-app in en ga naar 'Batterij'. Scrol naar beneden en kijk welke apps de meeste energie verbruiken. Om grootverbruikers aan banden te leggen, tik je op de app en pas je eventueel wat instellingen aan.
Zware apps zijn eveneens grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, Spotify en WhatsApp. Zorg ervoor dat deze apps niet op de achtergrond ingeschakeld blijven als u deze niet gebruikt. Ook hiermee kunt u uw batterij flink besparen.
Ga naar Instellingen > Apps > App-opstartbeheer, zoek de app die je op de achtergrond wil laten draaien, schakel Beheer automatisch uit, en schakel Uitvoeren in de achtergrond in, via de pop-up box van Handmatig beheren en druk op OK. Klik op de pijl om de volgende stap te zien.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen. Hier kun je apps in toevoegen waarvan je geen updates of meldingen wilt ontvangen.
De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
Screenshots van de batterijstatistieken laten zien dat WhatsApp de accu leeg trekt, vooral op de achtergrond. Normaal gesproken verbruikt een app op de achtergrond, wanneer je 'm dus niet gebruikt, nauwelijks stroom. Bij de WhatsApp-app gaat daar dus al een week iets grondig mis.
Zware apps gebruiken De zwaargewichten onder de apps kunnen ervoor zorgen dat je toestel trager wordt. Denk aan games-apps en casino-apps met hoge grafische vereisten, maar ook aan de meer alledaagse apps zoals Instagram en TikTok. Deze kunnen ook de prestaties van je Android-telefoon verslechteren.
Een auto-accu loopt leeg wanneer hij niet regelmatig wordt gebruikt. Ook door het rijden van enkel korte ritten krijgt hij niet genoeg tijd om zichzelf op te laden. Dit leidt tot verharding van de loodplaten in het onderdeel, en dit heeft een invloed op zijn vermogen, een lading vast te houden.
Functies die veel vragen van je batterij zijn o.a. Wi-Fi, GPS, Bluetooth en NFC. Op het moment dat je deze functies niet nodig hebt kun je deze uitschakelen om batterij te besparen. Je toestel zal meer batterij verbruiken op een locatie met weinig tot geen internet/telefoon verbinding.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Tik op Batterij en apparaatonderhoud > Batterij > Limieten achtergrondgebruik. Tik op schuifje achter 'Ongebruikte apps laten sluimeren' om de functie aan en uit te zetten.
De gemiddelde levensduur van een smartphone
De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat.
Gemiddeld kun je een telefoon 800 tot 1000 keer opladen. Maar als je dat slim doet, kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is. Of door hem juist in de oplader te stoppen bij 10 procent.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Hebt u gekozen voor 'Wifi' of 'Wifi of Mobiele data', dan staan alle apps die er gebruik van willen maken onder elkaar met een schuifknop ernaast. Een groen schuifje betekent dat de app zichzelf ververst op de achtergrond. Een grijs schuifje geeft aan dat dit niet gebeurt.