Het is bekend dat menselijke urine aanzienlijke hoeveelheden belangrijke macronutriënten bevat die planten nodig hebben; stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Je kan ook meer zouttolerante planten aanplanten zoals gewoon riet (Phragmites australis), zeealsem (Artemisia santonicum) of smalle weegbree (Plantago lanceolata). Deze planten kunnen beter tegen de urine dan de gazongrassen.
In principe is het veilig om je eigen plas te drinken. Plas bestaat namelijk voor 95% uit water. Als je de afvalstoffen ervan scheidt, heb je eigenlijk alleen maar water over.
Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.
In ochtendurine zit een hogere concentratie van de stoffen die worden uitgeplast. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig.
„Urine van mensen is eigenlijk redelijk steriel. Er zitten niet veel slechte stoffen in, maar komt wel van 'afval' van je lichaam. Je lichaam wil het kwijt, dus wordt er een geurtje aan toegevoegd dat wij vinden stinken. Omdat we het vinden stinken, vinden we het vies, maar op zichzelf kan het niet veel kwaad.”
Urine bewaren
Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur. Daardoor zou een onbetrouwbaar beeld kunnen ontstaan, aangezien deze bacteriën oorspronkelijk niet in die aantallen aanwezig waren.
De door de lever en het lymfesysteem onschadelijk gemaakte afval- en gifstoffen komen via het bloed onder andere bij de nieren terecht. De nieren filteren het bloed en verwijderen deze stoffen via de urine.
Eiwitten horen niet in de urine thuis. Gewoonlijk zorgen de nieren er voor dat eiwitten in het bloed blijven. Maar bij nierschade kunnen deze eiwitten weglekken via de urine. Het verlies van eiwit wordt ook gezien als een maat voor de ernst van de nierschade.
Alle planten hebben licht nodig. Sommige meer dan anderen en de meeste kunnen direct zonlicht niet goed verdragen of kunnen niet teveel direct zonlicht verdragen. Maar een veel groter probleem is dus te weinig licht.
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt
Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water. En hebben je planten er niks aan.
Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordeningen die zich vaak alleen tot de bebouwde kom beperken. Als je betrapt wordt op wildplassen, kost je dat € 140. Het boetebedrag van dit moment kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging. Hoewel het lijkt alsof het uw vaginale afscheiding is die onaangenaam ruikt, is het eigenlijk uw urine die van geur is veranderd.
Visgeur. Na het eten van vis kan de urine een vislucht hebben. Dit is tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Een visgeur komt ook voor bij een besmetting met trichomoniasis, een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis.
Alcohol zelf is tot ongeveer 12 uur te zien in de urine. Maar bij een onderzoek van de urine in een laboratorium kijken ze meestal naar een andere stof: ethylglucuronide (EtG). De lever maakt deze stof van alcohol. En deze stof is langer te vinden in urine.
wat is de reden dat je je haar met plas wilt wassen? Met verse urine : weinig, en als je het goed uitspoelt, gaat het ook niet zo stinken. Met oude urine : dan zou je het kunnen bleken en uitdrogen. Lastiger uit te spoelen ds grotere kans op stank.
Ureum is een van de zogenaamde Natural Moisturizing Factors: het zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de uitgedroogde huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen.
Professor Glatter erkent dat urine in theorie zou kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van voetschimmel, maar omdat er maar heel weinig stikstof zit in urine moet je daarvoor volgens Glatter wel héél véél plassen.
Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.
De plas die je 's ochtends hebt, is dus meestal 'geconcentreerder' dan plas van overdag. Omdat de afvalstoffen minder verdund zijn met water, kan je ze beter ruiken. Dat verklaart dus waarom je ochtendplas zo stinkt!
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.