Geluidreductie is simpelweg het verminderen van geluidshinder. Er zijn in Nederland meerdere normen vastgesteld om geluidshinder te voorkomen. Deze afspraken gaan over wel en niet acceptabele geluidsniveaus zijn. Wanneer de wettelijke geluidsnorm overschreden wordt is er sprake van een te hoge geluidsproductie.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Geluidsisolatie en geluidsabsorptie zijn twee verschillende dingen. Geluidsisolatie gaat over het buiten of juist binnen houden van geluid, terwijl geluidsabsorptie te maken heeft met het verbeteren van de akoestiek en het dempen van het geluidsniveau in een ruimte.
Geluidsisolerend materiaal en geluidsabsorberend materiaal
Het eerste materiaal weert geluiden van buitenaf en voorkomt de overdracht van geluid van de ene naar de andere ruimte. Geluidsabsorberende materialen verbeteren de akoestiek in de kamer en zorgen voor een aangenamere klank.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld rotswol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Rotswol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
Momenteel bestaat geen akoestische isolatieverplichting voor woningen tegen buitenlawaai. Volgens het plan geldt de NBN-norm als code van goede praktijk, maar wordt die niet algemeen toegepast.
Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, is het isoleren van wanden, daken en/ of ruimten om warmte binnen of juist buiten te houden. Dit gebeurt vaak wanneer iemand zijn woning wil verduurzamen. Akoestische isolatie is het isoleren van geluid (geluidsisolatie).
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Het absorptiemateriaal dient licht te zijn en zeer poreus, bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Materialen met een gesloten cellenstructuur zoals tempex zijn niet geschikt.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
De kosten voor geluidsisolatie tussen woningen zijn gemiddeld vanaf zo'n 1.300 tot 1.600 euro voor een eengezinswoning. De geluidsisolatie kosten zijn mede afhankelijk van bereikbaarheid van de spouwmuur en het volume dat nodig is om deze te vullen.
Het plaatsen van geluidsisolatie in het plafond is dan weer een stukje duurder, maar de hoogste kostprijs is weggelegd voor isolatie die in de muur wordt geïntegreerd. In het slechtste geval moet er dan ook rekening worden gehouden met een kostenplaatje van zo'n 105 euro per vierkante meter.
Voordelen van isoleren met piepschuim
Piepschuim heeft een erg goede isolatiewaarde. De lambdawaarde is 0,033 – 0,042 W/mK. Dit is een bijzonder hoge score. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking.
Polystyreen heeft een iets hogere isolatiewaarde en behoudt deze waarde ook beter indien het vochtig wordt. Bij glaswol gaat de isolatiewaarde dan hard achteruit (50% isolatie bij 5% vocht). Daarvoor ademt glaswol en is piepschuim luchtdicht, wat dus eerder voor schimmel kan zorgen.
Hoe groter hun massa, hoe beter de geluiddemping. Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB.
Lucht dempt geluiden het snelst. Bij vochtige lucht (op ca. 20 °C) is de voortplantingssnelheid van geluid ruim 1200 kilometer per uur, bij drogere lucht is dat al gauw minder dan 1200 km/h. Temperatuur en vochtgehalte zijn dus van grote invloed op wat u uit de omgeving hoort.
Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op? In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn. Dit lijkt weinig, maar natuurkundig gezien is een reductie van 3 dB een halvering van het geluid. De exacte demping is situatie afhankelijk.
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.