Antwoord. Beide zijn correct, maar te Leuven is formeler dan in Leuven.
Zowel in als te is correct bij plaatsnamen, maar het gebruikelijke voorzetsel is in. Hij is geboren in Leuven. Zijn familie woont al vele generaties in Kampenhout. Geboren in Kampenhout op 29 mei 1913.
In de meeste gevallen is het aan te bevelen in plaats van en/of gewoon of te gebruiken. Het voegwoord of sluit de betekenis 'en' niet automatisch uit. Elke fabrikant van reflecterend of fluorescerend materiaal moet de lichtwerking van zijn producten laten testen.
De keuze voor in benadrukt de lokale betekenis, terwijl op een iets abstractere betekenis heeft. Zo lijkt op het stadhuis sterker dan in het stadhuis naar de fúnctie van de locatie – als werk- of trouwlocatie bijvoorbeeld – te verwijzen.
Het is het gebruikelijkst om bij plaatsnamen het voorzetsel in te gebruiken om de locatie aan te geven waar iets zich bevindt of waar iets gebeurt of gebeurd is. Te is formeler, ongebruikelijker en bovendien voor veel mensen minder duidelijk.
Voorzetsel. onbeklemtoonde vorm van tö.
1) Achtervoegsel 2) Bij 3) Bijwoord 4) Bijwoord van graad 5) Binnen 6) Bovenmatig 7) Chinese maat 8) In 9) Meer dan goed is 10) Meer dan wenselijk 11) Meer dan wenselijk is 12) Overdreven 13) Overmatig 14) Per 15) Persoonlijk voornaamwoord (Frans) 16) Symbool voor Telluur 17) Tellurium 18) Tellurium (afk.)
Bij de woorden eiland en eilandengroep is het voorzetsel op gebruikelijk. Op een onbewoond eiland loopt niemand voor je neus.
Bij namen van eilanden en eilandengroepen is op het gangbare voorzetsel: op Texel, op Java, op de Antillen. Dit sluit aan bij het gebruik van op in combinatie met het woord eiland(en) zelf: Hij woont op een eiland; Op eilanden waait het vaak harder dan op het vasteland.
Welk voorzetsel is juist in 'Ik woon op/in/aan de Herenstraat'? Op, in en aan zijn alle drie goed in combinatie met een straatnaam die op -straat eindigt: op de Herenstraat, in de Herenstraat, aan de Herenstraat.
wordt meestal gebruikt bij langere zinnen met persoonsvormen. In zinnen met des te is zowel de volgorde onderwerp + persoonsvorm als de omgekeerde volgorde gebruikelijk. Hoe langer ik ernaar kijk, des te mooier ik het ga vinden. Hoe langer ik ernaar kijk, des te mooier ga ik het vinden.
Het vragend voornaamwoord welk krijgt de vorm welke als het bij een de-woord of een meervoudig woord staat. Bij een enkelvoudig het-woord is welk de correcte vorm.
De afkorting i.p.v. staat voor 'in plaats van'.
ter wereld gebracht, gebaard (gezegd over mensen of dieren). begonnen, ontstaan (overdrachtelijk).
De formuleringen ze is geboren, ze was geboren en ze werd geboren zijn alle drie correct. Welke formulering de voorkeur heeft, hangt af van de context. De voltooid tegenwoordige tijd is geboren geeft een feit weer; het is een losse mededeling over de geboorteplaats van een bepaalde persoon.
In totaal moet u minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt een boete krijgen.
Zo kun je ook in of op IJsland wonen, op Hawaï of in (de staat) Hawaï, in of op Malta, in of op Aruba en in of op Madagaskar. Het gebruikelijkst is in de meeste gevallen het voorzetsel op.
Wat is juist: 'ik woon op Curaçao' of 'ik woon in Curaçao'? Je woont in Nederland en je woont op Curaçao. Curaçao is een eiland en voor eilanden geldt dat je erop woont.
Van vasteland tot eilandstad. Heel lang geleden heet het gebied wat nu Texel is nog Texla, wat gewoon met een 'x' werd uitgesproken. Tot de twaalfde eeuw is Texla nog geen eiland maar zit het vast aan Noord-Holland. Het IJsselmeer was toen veel kleiner en werd het Flevomeer genoemd.
Op het eiland Cyprus. We zijn nu in Larnaca op Cyprus. Heb je het alleen over het eiland, dan ben je er op. Ben je ergens op Cyprus in een stad, (en daar lees je het al), dan gebruik je in.
Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee.
te veel van het goede (bn): overdreven.
Inhalen in het wegverkeer is de activiteit waarin een weggebruiker een andere weggebruiker bewust passeert. Inhalen kan plaatsvinden in verkeer dat in dezelfde richting beweegt (zoals op een autosnelweg), of waar men tegemoetkomend verkeer kan tegenkomen.
Te goed, in twee woorden, heeft de letterlijke betekenis 'beter dan gewenst'. Goed is in dat geval een bijvoeglijk naamwoord. Mijn moeder is te goed voor deze wereld.