SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: garantie op product en vermogen tot maar liefst 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,8%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar). Hyundai – Hyundai is een bekend merk met een uitstekende reputatie.
Wat zijn A-merken? Zonnepanelen fabrikanten met een goede reputatie en producten van hoge kwaliteit noemen we ook wel A-merken. We kijken dan niet (alleen) naar certificeringen en keurmerken, maar vooral naar de algehele waardering van het bedrijf.
Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie. Van de top 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld komen er momenteel 8 uit China en geen uit Duitsland.
De beste zonnepanelen in 2023 vind je bij Solarwatt. Verschillende onderzoeken beoordelen zonnepanelen van het merk Solarwatt namelijk als 'zeer goed'. De resultaten van inspecties van de Consumentenbond in onze zonnepanelenfabriek in Duitsland zijn zeer positief.
Monokristallijn zonnepanelen hebben de langste levensduur (25 jaar), dankzij het pure silicium in de cel. Fabrikanten geven over het algemeen een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 20-25 jaar.
Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Dat geeft klanten vooral zekerheid als het op garantieclaims aankomt. Jaarlijks inspecteert Zonnekeur bij ons alle registraties en serienummers, om zeker te weten dat alles qua garanties goed geregeld is. Holland Solar is onze branchevereniging.
Micro Omvormers zijn de veiligste oplossing!
Het enige wondermiddel tegen deze (de meest voorkomende) vorm van brand bij zonnepanelen is het gebruik van micro-omvormers.
De beste kwaliteit zonnepanelen worden o.a. bepaald door de opbrengst van zonnepanelen. Het hoogst scorende zonnepaneel van dit moment haalt een rendement van bijna 20%. Het rendement heet ook wel de 'zonnepaneel efficiency'. Hoe hoger het rendement, des te meer elektriciteit haal je uit één zonnepaneel.
Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een 'TüV-keurmerk'. De testen die bij zo'n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren zonder problemen werken.
De drie meest voorkomende type zonnepanelen in de markt zijn monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
In 2023 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen. In ideale condities levert zulke installatie jaarlijks 5200 tot 6000kWh op.
MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo'n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Waar particulieren die een zonne-energiesysteem bij Solar Concept bestelden die in 2021 nog in 6 tot 10 weken op hun dak hadden liggen, liep de wachttijd in 2022 op tot ruim 30 weken. Dat was exemplarisch voor de hele sector, sommige bedrijven gaven zelfs helemaal geen levertijd meer af.
Nu kosten 10 zonnepanelen van 325 Wp gemiddeld nog netto € 4.350. Dat is € 1,34 per Wp. De totale prijs van zonnepanelen is daarmee met zo'n 50% gedaald. De prijs die je per Wp betaalt is met ruim 65% gedaald.
Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen de 700 en 1.650 euro (incl. btw, excl. plaatsing). Let op: je betaalt ook nog voor de SolarEdge optimizers per paneel.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Hoe lang ze precies meegaan is vaak afhankelijk van het merk én de omstandigheden waarin de zonnepanelen zich door de jaren heen bevinden. Logischerwijs hebben zonnepanelen die in erg zware weersomstandigheden verkeren een grotere kans om kapot te gaan.