Warm wit licht is een lichtkleur van 3000 Kelvin, dat vergelijkbaar is met de gelige lichtkleur van een halogeen lamp. De lichtkleur van een gloeilamp is vergelijkbaar met 2700 Kelvin. Deze lichttemperatuur wordt extra warm wit genoemd. De kleurtemperatuur is belangrijk voor welke sfeer je een ruimte wilt geven.
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar. De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen.
Warm wit licht (3000K) is ideaal om te gebruiken in ruimtes of winkels waar een ontspannen sfeer gewenst is, maar waar tegelijkertijd ook gewerkt dient te worden.
De kleurtemperaturen 'extra warm wit' en 'warm wit' zijn qua tint aangenaam en zorgen voor een prettige sfeer. LED verlichting in deze lichtkleuren is als we kijken naar de kleur licht wat meer geel en/of oranje te noemen. Wanneer we het hebben over koud licht, dan gaat het vooral over 'koel wit' en 'daglicht'.
2700 Kelvin (extra warm wit) 3000 Kelvin (warm wit) 4000 Kelvin (neutraal wit) 6400 Kelvin (koud wit/daglicht wit)
Voor verlichting in huis is een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 3000K de meest populaire keuze. Hiermee kiest u voor een warm wit licht dat sfeer brengt, maar dat ook geschikt is voor lezen of andere activiteiten.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Anderzijds geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur. Een LED lamp die voor sfeer moet zorgen geeft bijvoorbeeld een veel warmer licht dan LED verlichting in een kantoorruimte.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin.
3000K LED panelen worden vaak gebruikt in ontvangsthallen , restaurants, winkels, kleedkamers en kantoren. Het licht wordt uitgedrukt als: "gezellig licht" en "sfeervol". Zeer geschikt dus om een toegankelijke sfeer te creëren. 4000K LED panelen zijn de meest populaire panelen wegens haar "neutrale licht".
De meest witte kleur die je kan kiezen is wit, of hoe wij het noemen “100% wit”. In deze kleur gaat geen enkel ander kleurpigment en is daarom de meest witte kleur. Veel gebruikte alternatieven op wit zijn Ral 9010 en Ral 9016.
Kleuren met een blauwe ondertoon geven koele tinten. Wil je het licht warmer maken? Gebruik dan een combinatie van geel, rood en oranje. Voor koeler licht gebruik je blauw of groen.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
Wie ooit gezegd heeft dat beige een saaie kleur is, heeft het goed mis! Deze warme, neutrale kleur geeft een ruimte een serene en warme sfeer en is super makkelijk te combineren met andere kleuren.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Een gloeilamp zet circa 10% van de energie om in licht en de rest in warmte. Bij led is deze verhouding juist andersom. Conventionele verlichting zoals een gloei- of halogeenlamp geeft haar warmte af in de vorm van stralingswarmte.
Blauw licht – neutraliseert acné bacteriën. Non Infrarood licht – remt ontstekingsprocessen en stimuleert huid vormende cellen. Oranje/rood licht – stimuleert collageen vormende cellen en groeifactoren.
We kunnen stellen dat wanneer je van warmwit licht houdt, zoals de gloeilamp, je het beste voor 2700K kunt kiezen. Wil je extra warmwit, dan kies je voor de Flame LED-lampen met een lagere kleurtemperatuur van ongeveer 2300K.
6000K (koud wit): Deze kleur licht wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goed zicht belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan magazijnen, tandartspraktijken, ziekenhuizen en werkplaatsen. De kleur van deze panelen evenaart de kleur van daglicht het meest.