Een mix van groen en blauw, groen en geel, rood en geel of rood en blauw is geen probleem. Maar roodgroen of geelblauw, dat mixt niet. De kleuren bestaan dus wel, maar we kunnen ze nooit zien. Dat geheimzinnige deel van het kleurenspectrum blijft voor altijd off limits voor ons beperkende oog.
een kleur heeft, kan je 't zien. Het voorbeeld van kleuren die je niet kunt zien zijn natuurlijk al bekend uit het kleurenspectrum, infrarood en ultraviolet.
Kleurenblindheid kan variëren van het niet kunnen onderscheiden van één kleur tot het niet kunnen onderscheiden van meerdere kleuren. Dat mensen die kleurenblind zijn de wereld dus waarnemen als zwart wit is dus niet waar. Vooral de kleuren rood en groen zijn door kleurenblinden moeilijk te onderscheiden.
Er zijn drie soorten kegeltjes die elk gevoelig zijn voor een bepaalde kleur: rood, groen of blauw. De kegeltjes werken met elkaar samen, waardoor bijna iedereen alle kleuren kan zien.
Dat filteren gebeurt door lichtgevoelige pigmenten in onze ogen. Zij splitsen het licht uit in rood, groen en blauw. Maar voor het zien van kleur heb je niet perse licht nodig. Je kunt bijvoorbeeld ook kleuren waarnemen door ze je met de ogen dicht voor te stellen.
Kleur, als fysische eigenschap op zich, bestaat niet. Dat is puur een illusies die door onze hersenen gecreëerd wordt. Zo kunnen wij bijvoorbeeld kleuren zien die niet voorkomen in het natuurlijk spectrum, denk aan roze of magenta.
Ultraviolet. Ultraviolet wordt ook wel UV-licht genoemd. Ook dit licht kun je niet zien.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
De staafjes zijn bijzonder lichtgevoelig en zorgen ervoor dat we in het donker kunnen zien. Ze absorberen echter het licht allemaal even sterk, waardoor ze geen onderscheid kunnen maken tussen golflengte en intensiteit – en daarmee ook niet tussen kleuren.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Het komt namelijk maar weinig voor dat iemand écht blind is voor alle kleuren, en alles dus in zwart, wit en grijs ziet. Meestal bent u gedeeltelijk kleurenblind. Dan kunt u een aantal kleuren niet goed van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld het verschil tussen rood en groen, of blauw en geel.
Rood-groen kleurenblindheid komt het vaakst voor. Dan ziet iemand weinig of geen verschil tussen rode en groene tinten. Geel-blauw kleurenblindheid komt minder vaak voor. Dan kan iemand blauw en geel niet van elkaar onderscheiden.
Het gezichtsvermogen van muizen is zeer slecht. Muizen kunnen dan ook geen kleuren zien.
In plaats van de drie 'kleursensoren' of kegeltjes die mensen hebben, hebben ze er vaak slechts twee: eentje voor blauw en eentje voor geel. Rood, oranje en alle varianten tussenin zien ze helemaal niet. En dat is zo voor de meeste zoogdieren in onze natuur: ook muizen, ratten, konijnen, vossen, everzwijnen, herten, …
De mens heeft 3 basiskleuren (rood, groen en blauw) en de kip heeft 4 basiskleuren (rood, groen, blauw en UV-A). Door de verschillen in de gevoeligheid kunnen kippen details zien die wij mensen niet kunnen zien.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
b) De verworven kleurenzinstoornissen : door ziektes of medicaties die de oogzenuw of het centrum van het netvlies aantasten. Hier kan 1 oog aangetast zijn en eventueel kan de aandoening traag progressief zijn. Meestal zijn deze aandoeningen geen typische rood groen verwarringen.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
In het Engels hebben ze een prachtige term voor depressieve gevoelens: 'feeling blue'.
Geel: Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit.
De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij! Heel handig ook. Rijp fruit heeft een UV-glans en sommige zaden ook.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten.
Vogels kunnen kleuren zien. Volgens Marieke Dijksman, woordvoerster van de Vogelbescherming, is dat gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Maar ook als je in de natuur kijkt is het duidelijk dat vogels niet kleurenblind zijn.